Alla ska ha lönesamtal. Det är en chans att lyfta fram vad man gjort i jobbet och utifrån det argumentera för högre lön. Bäst är det om man har både löne- och utvecklingssamtal, tycker Maria Hansson, ombudsman på Kommunal. I utvecklingssamtalet kan man prata om arbetsuppgifter, kompetens och mål.
Argumenten från lönesamtal tar chefen med sig när lönen sätts. Ibland förhandlas lönen i samtalet, men oftast sköts det i förhandlingar mellan arbetsgivare och fack. Då återkommer chefen med besked.
På en del arbetsplatser har personalen, facket och arbetsledningen tillsammans tagit fram lönekriterier. Alltså diskuterat vad som är viktigt och ska lönesättas. Det kan till exempel vara kvalitet eller servicekänsla.

Maria Hansson
Maria Hansson, Kommunal.
 

På vissa arbetsplatser finns en blankett där man inför lönesamtalet får placera in sig på en skala. Då kan man få svara på om ”dina kunder uppskattar dig”. Sedan diskuteras svaren med arbetsledaren som också gjort en skattning.
Inför samtalet är det bra att vara väl förberedd.
– Ta reda på vilka mål som gäller för verksamheten, säger Maria Hansson.
Arbetar man på förskola kan ett mål vara att barnen är socialt anpassade så att de kan ta emot den kunskap som förskolelärarna lär ut. Då kan man se hur man bidrar till att det målet nås och argumentera utifrån det.
För att få veta vilka pengar man egentligen pratar om kan man vända sig till Kommunals sektion. Ofta handlar inte samtalet om pengar utan om ”mindre bra”, ”bra” och ”mycket bra”.
– Det är viktigt att veta vad som lönesätts. Sedan ska man vara ärlig och tala om vad man är bra på och övertyga chefen. Tala inte om vad andra är dåliga på, säger Maria Hansson.
Det gäller också att vara envis. Fick man inte vad man ville i fjol ska man inte ge upp. Ett tips är att jämföra sig med andra yrken.
– Har jag som undersköterska 18 000 kronor och har tagit på mig IT-ansvar kan jag titta på vad en IT-tekniker har, kanske är det 30 000 kronor.
Den som tagit på sig arbetsuppgifter utöver det alla andra gör kanske vill ha
4 000 kronor mer. Men kan få 500 kronor.

– Då får man fundera på om man vill jobba kvar hos den arbetsgivaren, ­säger Maria Hansson.
Som kvinna ska man lägga sig på en högre nivå än vad som är rimligt, tycker hon. Och kvinnor har något att lära av män.
– I mansdominerade branscher kräver man lönepåslag innan man tar på sig mer arbets-uppgifter. Vi kvinnor gör inte det, vi har plötsligt mer arbetsuppgifter utan att ha fått mer pengar.

Föräldralediga får inte
diskrimineras enligt lag, de ska också ha högre lön. Om lönen sätts efter prestation kräver facket att arbetsgivaren sätter lönen på samma sätt som tidigare.
Vikarier ska också ha lönesamtal. Men det kan vara bra att kolla anställningsbeviset, ibland är årets lön redan satt. Ett tips är att alltid ringa facket innan man skriver på.
Även timvikarier ska begära lönesamtal anser Maria Hansson.
– Ta hjälp av facket om du är osäker, råder hon.
Bäst är om samtalet hålls på ett ostört ställe. Sitter ni på chefens rum och telefonen ringer, ska man avbryta och be chefen återkomma senare.
Går samtalet åt skogen och en konflikt seglar upp är Maria Hanssons råd det samma. Bryt.

10 tips - checklista före samtalet

1 Förbered dig i god tid. Be chefen om frågorna före samtalet.
2 Ta reda på lönekriterierna, fråga chefen, arbets-platsombudet eller sektionen.
3 Ta reda på utrymmet för ­lönepåslaget, kolla med sektionen. Kolla om det finns generella satsningar och om någon grupp ska få extra påslag. Påverkas du?
4 Tänk igenom vad som sades på utvecklingssamtalet. Mål ska vara dokumenterade, be om en kopia. Uppfyllda mål kan ge högre lön.
5 Tänk igenom vad du gjort sedan förra lönesamtalet. Hur har du utvecklats? Har du fått nya arbetsuppgifter, mer ansvar eller utbildat dig? Finns det löften som ska infrias? Var konkret och ta upp det.
6 Har du idéer om hur verksamheten kan utvecklas?
Ta upp dem. Var inte blyg, tala om vad du är bra på. Under-skatta inte dina arbets-uppgifter.
7 Kolla lönestatistiken. Gå in på www.kommunal.se ­eller prata med facket.
8 Prata om lönen med kollegerna. Att veta hur lönerna ligger kan vara bra även om du inte ska ta upp det vid lönesamtalet.
9 Misstänker du att någon av motsatt kön har högre lön trots att ni har likvärdigt jobb och erfarenhet? Det kan vara lönediskriminering, gå till facket.
10 Testa argumenten på en vän. Anteckna och ta med till samtalet.

5 tips - checklista under samtalet

1 Tala klarspråk. Lyssna och var lyhörd för hur chefen reagerar. Ställ frågor, då får du reda på hur chefen tänker. Är chefen missnöjd med ditt jobb, fråga vad du ska förändra.
2 Argumentera sakligt.  Säg "jag har" i stället för "jag känner".
3 Om du inte är nöjd med ­budet, förklara varför.
4 Känner du inte igen vad chefen säger, skriv ner och kolla med kollegerna. Gå vidare till arbetsgivaren eller facket.
5 Kolla att ni överens. Sammanfatta och skriv ner.