2 miljarder kronor varje år, så stora summor räknar man med är svarta i städbranschen. I en ny rapport som släpptes på onsdagen har Skatteverket undersökt hur de svarta pengarna skapas.

– Deras upplägg har blivit mer komplexa, säger Pia Bergman, Skatteverkets nationella samordnare mot grov ekonomisk brottslighet.

Hon menar att det är svårare än någonsin att se om ett företag fuskar eller inte. I rapporten har man undersökt ett femtiotal företag. Ett exempel på en metod som visade sig vanligare än man trott var att svart arbete döljs bakom falska kontrolluppgifter. Lönen skattas och betalas ut men till en annan person än den eller dem som utför arbetet.

– Det kan vara så att den personen som man betalar ut lönen till lever på bedrägerier eller annan kriminalitet och behöver en seriös fasad. Den personen betalar tillbaka pengarna till företaget som sedan kan använda dem som lön till en eller flera papperslösa som gör jobbet mycket billigare, säger Pia Bergman som nu vill ha till lagförändringar bland annat när det gäller kontrolluppgifter.

– Idag lämnas en kontrolluppgift en gång om året till Skatteverket. Då är alla spår borta. Vi vill istället att arbetsgivaren måste lämna in uppgifter om utbetalda löner varje månad. Det blir lättare att följa upp för oss.

Rapporten har lett till att sex företag anmälts till Ekobrottsmyndigheten, men ännu har inget åtal väckts.

– Det pågår fortfarande utredningar så det kan bli fler, säger Pia Bergman.

I den nya rapporten har man undersökt företag på den privata marknaden men Pia Bergman menar att problemen är lika stora i offentlig sektor.

 – Det finns mycket städning i offentliga lokaler och priserna pressas ständigt nedåt. Vi får vittnesmål om att de seriösa företagen konkurreras ut. De låga priserna bygger på att man fuskar med skatter eller arbetsmiljö.

Och med skattefusk menar du svartarbete?

– Ja, det är en del. Det är viktigt att offentliga upphandlingar utökas till att handla om mer än priset. Och att man kontrollerar företagen som vinner inte bara vid upphandlingen utan löpande. De kriminella företagen har alltid en snygg fasad.

Du menar att de som ger uppdragen har ett ansvar?

– Ja, de har ett moraliskt ansvar. De sitter uppenbarligen i styrelser som tar fram budgetar och ekonomiska kalkyler. De kan räkna. Om de sätter en prislapp för ett jobb som är alldeles för låg så borde de förstå att det inte räcker till löner, skatter och andra avgifter. Det räcker med att dividera antalet städtimmar som borde gå åt med priset.

Tidigare har bygg-, hotell och restaurang- och städbranschen varit kända för mycket svartarbete. Under senare år har samma problem dykt upp inom hemtjänst och assistansbolag. Är det nästa stora svarta marknad?

– Jag har inte belägg för att det är så. Men sätter man upp fingret så känner man vart det blåser. Samma upplägg finns där.

Är det nästa bransch ni kommer att granska?

– Det kan jag inte säga för tillfället, men jag granskar områden där skattebrott och svarta pengar finns och de finns också i offentlig sektor så det kan inte uteslutas.

 

Så fuskar företagen:
 

Falska kontrolluppgifter

Lön betalas ut till fel person som betalar vidare pengarna i svarta löner.

Krympning

Företaget redovisar färre inkomster än de har i verkligheten. Betalningen från vissa kunder tas inte in i bokföringen.

Falska fakturor

Påhittade fakturor används för kostnader som inte funnits. Det görs för att undanhålla intäkter som kan vara svarta.

Papperslösa städare och människohandel

I minst sex av de femtio utredda företagen fanns starka misstankar om brott. Det har varit svårt att bevisa, men det styrks bland annat av stora kontantuttag och att antalet arbetade timmar inte stämmer med antalet anställda.

Konkurskedjor

Det städande företaget tillhör en koncern med flera företag. All städverksamhet ligger i ett av bolag som samlar på sig skatteskulder och går i konkurs. Innan dess får ett av de andra företagen städföretagets namn och städverksamheten förs över dit som om ingenting hänt.  I Skatteverkets granskning fanns en livsmedelskedja som trodde att de haft samma städföretag i femton år – i själva verket hade de haft ett tiotal företag.