När den borgerliga fyrklövern som styr huvudstaden i dag presenterade sitt budgetförslag för 2012 var rätt till heltid den stora nyheten.
Men som Kommunalarbetaren tidigare berättat innebär ofta rätt till heltid, i de kommuner där det har införts, att personalen själva får pyssla och jaga för att komma upp i full tid. Det kan också innebära att man får byta arbetsplats och jobba på något helt annat ställe än där man har sin huvudsakliga anställning. På allt detta har Sten Nordin, finansborgarråd i Stockholm (M), ingen samlad lösning.
– Varje förvaltning och varje enskild arbetsplats får jobba med det här. Det praktiska arbetet ska ske så nära de som jobbar som möjligt.
Alltså just den strategi som ofta inneburit att de anställda själva får lösa frågan.

När budgeten presenterades var Sten Nordin också tydlig med att löftet gäller dem som är anställda i kommunen, inte entreprenörer, vilket innebär att en betydande del utesluts från rätten till heltid. Exempelvis har 61 procent av dem med hemtjänst i Stockholm en privat utövare, och 71 procent av dem som bor på ett vård- och omsorgsboende bor på ett boende som drivs privat.

Hur mycket löftet beräknas kosta står det ingenting om i budgetförslaget. Nordin lyfte fram tre argument till att man nu vill genomföra rätt till heltid:
• Många kvinnor arbetar ofrivillig deltid, det är en viktig jämställdhetsfråga.
• Stockholm är en av landets största arbetsgivare, därför blir det här en viktig signal till andra.
• Det anses kunna leda till en större kvalitet och kontinuitet i och med att exempelvis äldre oftare får möta ansikten de känner igen, om personalen jobbar heltid.

Från fackligt håll är man försiktigt positiva till förslaget, fast med förbehåll. Lena Ezelius är ordförande för Kommunals sektion 26 i Stockholm, som organiserar 6 600 anställda i staden:
– Det är jättebra, men det viktigaste är att det inte blir heltid på vilka villkor som helst. I det här ligger kanske delade turer och att man tvingas jobba på olika arbetsplatser. Och det får inte gå ut över personaltätheten under tider då det behövs personal, säger Lena Ezelius.