Nyheten släpptes i en debattartikel i Kommunalarbetaren tidigare i dag (läs den här). Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm, säger:

– Det är en väldigt otrygg anställningsform. Jag har själv arbetat som timavlönad i handikappomsorgen i flera års tid och vet hur stressande det är att aldrig riktigt veta när man ska jobba, hur mycket man kommer att få jobba och hur mycket pengar man kommer få i slutet av månaden. 

Clara Lindblom säger att trygga anställningar inte bara är bra för individen utan hon tror att det höjer kvaliteten i verksamheterna när det inte hela tiden kommer nya människor. Hon lyfter fram äldreomsorgen och elevassistans som områden där allmän visstidsanställning (ava) används i särskilt stor utsträckning. 

– Vi är en väldigt stor arbetsgivare och vi har ett väldigt stort ansvar. Därför känns det bra att vi har höjt lägstalönerna inom hela Kommunals avtalsområde och nu går vi vidare med att fasa ut den här otrygga anställningsformen men också att utöka rätten till heltid till att gälla vid vikariat.

Dessutom ska Stockholms stad minimera andelen arbetad tid som utförs av timavlönade som har andra anställningsformer än allmän visstid (ava).

Vad händer med de som i dag är timavlönade?

– Syftet är att konvertera om deras anställningar till tryggare anställningsformer.

En annan sak som Stockholms stad ska titta på nu är förhöjd grundbemanning för att ha beredskap vid sjukdom, säger Clara Lindblom. Bland annat ska den statliga bemanningssatsningen (läs mer om den här) – som staden får 87,4 miljoner från under 2015 och dubbelt så mycket nästa år – gå till detta. 

Kommunal Stockholm välkomnar Clara Lindbloms debattartikel:

– Det känns alldeles utmärkt att vi nu får stöd av politikerna, säger Marie Jokio, vice ordförande för Stockholmsavdelningen.

Men hon tillägger att förslaget nu ska ”malas” av lokalpolitikerna i stadsdelsnämnderna och tjänstemännen.

– Så det lär dröja tills vi ser effekt av det.