Johanna Villikka.

Det var när hennes kollega började jobba i en annan förvaltning som Johanna Villikka fick veta hur friskvårdsbidraget kan skilja sig inom kommunen. Själv jobbar hon som stödassistent inom funktionshinder i stadsdelen Norra Hisingen och får 500 kronor om året i friskvårdsbidrag. Det täcker endast en liten del av hennes gymkort som går på 3 200 kronor.

Johanna Villikka ringde till olika förvaltningar för att höra vad de ger för friskvårdsbidrag. Sedan skrev hon till politiker, stadsdirektören, stadsdelsdirektören och sin HR-chef och beskrev orättvisorna. Hon kontaktade även GP (Göteborgs-Posten) som i sin tur har tagit reda på hur friskvårdsbidragen ser ut i Göteborgs stads alla förvaltningar. Det skiljer sig från 500 till 5 000.

– När jag fick reda på siffrorna var det så stora skillnader att jag kände att detta är inte okej. Jämställdhet har varit en het fråga i valet och allting så det är helt orimligt.

Lägst är bidraget i stadsdelarna, där de flesta kommunalare arbetar. Ett par stadsdelar har dock tusen kronor i stället för 500. Även Park- och naturförvaltningen har tusen kronor. Mest får anställda i de kommunala bolagen. Familjebostäders anställda har 4 000 kronor och Göta Lejons har 5 000.

– Där många kvinnor jobbar skjuter de till minst pengar till friskvård. Och kvinnodominerade yrken har högre sjukfrånvaro, så då skulle arbetsgivaren spara pengar om vi tränade mer. Det är diskriminerande.

I stadsdelarna är det också ovanligare med friskvård på arbetstid, vilket är betydligare vanligare på annat håll i kommunen, skriver GP.

Johanna Villikka berättar att hon tidigare fick en timmes friskvård på arbetstid, men det togs bort och i dag får hon i stället gratis kaffe.

Ann Odin är ordförande för Kommunal i Norra Hisingen. Hon lyfte frågan i förvaltningens samverkansgrupp häromdagen.

– De svarade att man ska ha en hälsosatsning och det ska komma alla till godo. Arbetsgivaren menar att bidraget bara går till dem som redan tränar.

Tänker ni ändå driva frågan om höjt bidrag?

– Vi sade att vi får se vad hälsosatsningen ger så får vi se hur vi återkommer i frågan.

Har ni drivit frågan förr?

– För länge sedan, den kommer upp då och då.

Tord Karlsson (S), ordförande i stadsdelsnämnden Norra Hisingen, säger till KA:

– Vi har en diskussion nu mellan alla stadsdelar, vi är inte speciellt nöjda. Men vi vill också ha en diskussion med bolagen, det känns inte okej att vi har bolag som har 4-5 000 i bidrag och vi har 500. Det blir inte tillräckligt om vi höjer till tusen. Vi vill få med hela staden.

Visste du att det var så stora skillnader?

– Nej, jag visste inte att det var så stora skillnader. Politiken har egentligen inte varit inne i frågan men nu kände vi att det var dags att ta tag i det.

Dario Espiga (S) är nytt kommunalråd med ansvar för personalfrågor i Göteborgs stad. Han säger till GP att det är orimligt med så stora skillnader.

– Just de personer som får minst, de inom vården till exempel, skulle kanske behöva stimuleras mer till att träna sina ryggar. Frågan är om vi ska försämra för några eller förbättra för många. Det är en fråga som vi får ha i kommunstyrelsen.