På onsdag beslutar regeringen om ett förslag att skrota den så kallade bevisregeln i Lex Laval.

Det är en regel som förbjuder svenska fack att ta till stridsåtgärder mot arbetsgivare från andra EU-länder som har arbetskraft tillfälligt verksamma i Sverige, innan det har bevisats att dessa arbetsgivare inte redan erbjuder sina anställda de villkor som de svenska facken vill ha avtal om.

Bevisregeln har i praktiken gjort det omöjligt för svenska fack att ta strid för svenska kollektivavtal som följer EU:s utstationeringsdirektiv och den svenska lagen Lex Laval som infördes av Alliansregeringen.

Den nuvarande regeringen tycker att Lex Laval går längre än vad EU-rätten kräver när det gäller att begränsa fackens konflikträtt. Men de borgerliga partierna reserverade sig mot förslaget att skrota bevisregeln när detta föreslogs av den utredning som haft till uppdrag att se över Lex Laval.

Därför blir regeringen, som har stöd av Vänsterpartiet i frågan, beroende av att SD i riksdagen stöder förslaget att slopa bevisregeln.

Om förslaget går igenom gäller fortfarande att facken bara tillåts ställa krav om lägsta lön samt minimivillkor om arbetstid, semester och annan ledighet enligt lag eller svenska kollektivavtal. Det blir till exempel inte tillåtet att strejka för krav om försäkringar eller tjänstepension hos dessa utländska arbetsgivare.

Lagändringen tänkt att börja gälla från den 1 juli 2017.