Det blir ingen LO-samordning. Men arbetsgivarsidan kommer fortsatt vara samordnad, och uppmanar fackförbunden att inte stöka till avtalsrörelsen.

– Det ändrar inget i vår syn på vad vi tycker är viktiga frågor i den kommande avtalsrörelsen. Vi utgår från att fackföreningsrörelsen kommer att ta sitt ansvar och ha synsättet att industrin ska vara lönenormerande, säger Peter Jeppsson, vice ordförande i Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringslivs ordförande Carola Lemne har uttalat sig och varnat för en huggsexa bland fackförbunden om lönerna. Är ni oroliga för det?

– Facken har ett väldigt stort ansvar för att det inte blir på det sättet. Jag utgår från att de ser det också, och att man är inställda på att ta ansvar för att man inte kastar in Sverige i en sådan sits. Hur stor eller liten den risken är får andra bedöma.

En majoritet av förbunden var för Kommunals krav på att undersköterskorna ska få löneökningar som är större än märket. Nu ska Kommunal gå fram med det kravet på egen hand. Men Peter Jeppsson ser inget utrymme för det.

– Vill man göra förändringar eller särskilda satsningar på den ena eller andra gruppen så måste man göra det inom ramen för märket och på det område där man anser att problemet finns. Min uppfattning är att Kommunal i sina avtal med sina motparter har möjlighet att göra prioriteringar av olika slag, säger han.

Ser du det som att LO har försvagats i och med att samordningen sprack?

– Jag tycker att det är bra med en stark motpart och det är klart att det inte är bra att man inte är överens. Jag tycker att det försvagar hela systemet. Men de får själva uttala sig om de känner sig försvagade. Jag utgår ändå från att det blir så att industrin går först och blir löneledande.

Trots att Svenskt Näringsliv hellre hade sett en LO-samordning, tycker Peter Jeppsson att det är bra att det inte blev en låglönesatsning.

– Jag tycker att det verkar sunt om inte alla har ställt upp på en generell låglönesatsning, för det är inget som jag tror skulle vara en väg fram. Tvärtom står vi inför andra utmaningar där vi behöver se över inflödet på arbetsmarknaden och lägstalönerna, säger Peter Jepsson.