– Veckan innan ärendet skulle upp i Umeå tingsrätt fick vi veta att de hade satts i skuld och att våra medlemmar tvingats skriva på papper där de förbinder sig att inte driva process i annat land, mot att skulderna regleras, säger Johan Ingelskog, chef vid Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.

Ett 60-tal av bärplockarna hade, enligt Ingelskog, medlemskap i Kommunal. Och uppgörelsen innebär att de blir av med skulder, som motsvarar ungefär 22 000 kronor/person.

Stämmningsansökan i Umeå tingsrätt mot bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise, gällde bland annat krav om utebliven lön och semesterersättning. Inklusive skadestånd för brott mot kollektivavtal krävde Kommunal bolaget på sammanlagt fem miljoner kronor.

Det var för ganska precis ett år sen som ett stort antal bärplockare i Västerbotten strejkade och protesterade mot uteblivna löner. Det tvingades återvända till Thailand utan ersättning.

Vad innebär det här avslutet för bärplockarna i framtiden?

– Att företaget i Thailand på det här viset skyddas försätter oss i en svår situation. Blir det så här i fortsättningen blir det svårt för Kommunal att godkänna sådana företag. Men vi har haft bra möten både med thailändska ambassaden och företrädare för regionen. Och vi är överens om att göra allt för att täppa till det här kryphålet på den globala arbetsmarknaden, säger Johan Ingelskog.

Regionen i Thailand, där bärplockarna i huvudsak kommer ifrån, har bjudit in Kommunal att komma dit och träffa dem som kan komma att plocka bär i de svenska skogarna nästa år.