Skövde är en av dem. Där har redan många kommunalare årsarbetstidsavtal och önskad sysselsättningsgrad.
– Jag är positiv, man kan påverka sin arbetstid, säger undersköterskan Ing-Marie Sahl­berg.

Men på alla arbetsplatser i Skövde har man inte varit överens om att välja årsarbetstid. Ing-Marie Sahlberg är med i en arbetsgrupp som ska arbeta vidare med scheman, bemanning och information.
I september deltog Skövde i en workshop tillsammans med nio andra kommuner.
– Målet var att hjälpa kommunerna att komma i gång. Samtidigt skulle vi få input till vad SKL och Kommunal kan hjälpa till med, säger Maria Dahlberg, SKL, Sveriges Kom­muner och Landsting.

I Skövde finns både politiskt beslut och lokalt avtal. En rundring, som KA gjort till chefer i kommunerna, visar att alla inte kommit lika långt. I Lerum väntar cheferna på ett politiskt beslut. I Gnesta ska mål antas. Även om det finns politiska ambitioner på andra håll efterlyser cheferna ofta fler politiska beslut.
Fyra kommuner bedömer att det behövs extra pengar i en övergångsfas. Fem bedömer att rätt till heltid inte kommer att kosta mer. Två vet inte.
Örebro och Lerum bedömer att rätt till heltid kan kräva extra pengar. I Skövde säger personalchef Bo Rästegård:
– Det kostar extra, men det är inte så våldsamt. Någon promille av budgeten.
Kommer rätt till heltid vara ett avtalskrav från Kommunal i förhandlingarna med SKL?
– På avtalskonferenserna ska vi ta upp om vi ska fortsätta det partsgemensamma arbetet och införa lokala överenskommelser om heltid eller om rätt till heltid ska vara ett avtalskrav. Vi har inte lyckats så bra avtalsvägen hittills, därför har vi den partsgemensamma arbetsgruppen. Sedan vi startade har fler kommuner hakat på, även om det går långsamt, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal.

Arbetsgrupp med SKL

44 procent av kommunerna har rätt till heltid enligt KA:s enkät. Totalt finns det 290 kommuner.

Kommunal drev rätt till heltid i förra avtalsrörelsen. Resultatet blev en arbetsgrupp med SKL (Sveriges Kommuner och landsting).
Den ordnade en workshop i september. Tio kommuner deltog. Alla skulle representeras av förtroendevalda, personalchef, förvaltningschef, verksamhetschef och fack.

Deltagare / Heltidsmål
Berg / 2012
Falun / 2014
Forshaga / 2012
Gnesta / oklart
Håbo / oklart
Lerum / 2013
Nordanstig / oklart
Skövde / 2014
Vårgårda / 2012
Örebro / 2014