Victoria Nestor och Karar Mhawel.

Nu står det ”genussmart” på fritidsledarnas munktröjor, men det är inte bara tjejerna som har vunnit.

– Tvärtom. Vi har fått fler killar också. Killarna vill vara där tjejerna är, säger fritidsledaren Aja Almqvist.

Det börjar redan i entrén. Förut var det bara att stövla in på fritidsgården, som ligger i ett villaområde i stadsdelen Funkabo i norra Kalmar. Så är det inte längre. Alla uppmanas att ta av sig skorna. Det kan verka som en bagatell, men är en viktig symbolfråga, enligt Aja Almqvist.

– Man klär av sig lite när man tar av sig skorna. När det kom på förslag var jag tveksam; skulle vi stänga ute folk om vi tvingade dem att ta av sig skorna? Men det har flera fördelar. En är att man inte kan springa in och ut lika lätt. Det lugnar ner stämningen.

Förändringen har knappast stängt ute folk heller. Under hela 2011 besökte 3 785 ungdomar gården, i fjol var den siffran 8 790, en ökning med över 130 procent. Det innebär att det inte bara är tjejerna som blivit fler, också fler killar besöker gården i dag. Men det viktigaste med att de unga måste ta av sig skorna när de ska in på gården är alltså att man helt enkelt blir lite mjukare utan skor. En del av attityden rinner av om du tvingas gå i strumplästen.

Ursprungligen var det arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting som gick ut till landets kommuner med öronmärkta pengar för att dra i gång mer jämställdhetsarbete. Frågan kom upp på central samverkan i Kalmar kommun, där Aja – som också är fackligt aktiv – satt. Han nappade direkt.

– Jag tänkte att fritidsgården vore ett perfekt ställe att börja jobba med de här frågorna. Bland annat för att det är så lätt att mäta: Vi har full koll på hur många som kommer till gården och hur många som är flickor och hur många som är pojkar.

Man fick hjälp av en särskild genuscoach och ett omfattande arbete drogs igång. Gården byggdes om från grunden. Ett fik – ”gårdens hjärta” –placerades mitt i lokalen och en stor förändring var att biljardbordet togs bort och ersattes med ett mysrum. Ett stort kök installerades och pingisrummet blev i stället ett allaktivitetsrum, där det visserligen finns plats för pingisbord, men där det också sattes in ett särskilt dansvänligt golv, discokula i taket och en stor panoramaspegel längs ena väggen. Sammanlagt kostade ombyggnaden ungefär 1,5 miljoner kronor. Två konstnärer kopplades in som hjälpte till med ljus och utsmyckning med mera.

– Varje vecka gjorde vi genusspaningar, där vi tillsammans med coachen diskuterade vad vi hade sett i vardagen under veckan som varit. Dessutom fick vi en hel del litteratur, berättar Aja.

Inte bara personalen var inblandad i omgörningen, i utvecklingsgruppen fanns också flera av de unga med.

Det finns röster som anser att genusfrågorna är överdrivna i dagens samhälle, har ni inte mött någon kritik?

– Nej, faktiskt inte.

Och enligt Aja Almqvist har inte heller killarna blivit lidande av att man lyft jämställdhetsfrågorna och tjejernas roll i gården.

– Tvärtom. Hur tråkigt är det inte att vara på ett ställe där det inte finns några tjejer? Det har kommit fler killar till gården.

Arbetet med att göra Funkabo till en ”pilotgård” slutade inte med ombyggnaden. I allt de gör försöker de nu tänka ”genussmart”, som Aja säger.

– Om vi exempelvis funderar på att anordna en killkväll så tänker vi noga igenom det. Varför ska vi ha en sån? Förstärker vi bara rollerna? Att förändra attityderna är huvuduppdraget.

Och Funkabos sätt att jobba sprider sig nu i landet. Personalen har fått resa till såväl Malmö som Stockholm för att berätta om arbetssättet och intresserade har hört av sig ända från Skellefteå i norr.

– Det är så klart jätteroligt.

Vad finns det för negativa sidor?

– Ja, vad skulle det vara? Möjligen att det kräver mycket engagemang. Man måste ha tid för det när man går in i ett sånt här arbete.

Och en kritisk röst hör vi faktiskt på Funkabo. Det är femtonåriga Adel Mur, som satt med i den speciella utvecklingsgruppen. Han säger:

– Jag saknar biljardbordet. Jag hade sett fram emot att spela biljard när jag skulle få börja gå på fritidsgård.

Fakta

ID. Aja Almqvist

Namn: ”Egentligen Andrew, men här kallar alla mig för Aja.”
Familj: Fru, två hundar och två utflugna barn som båda är utbildade fritidsledare.
Bor: I ett hus två mil utanför Kalmar.
Utanför jobbet: Jobbar fackligt i sektionen och som regionalt skyddsombud. Friluftsliv och att bygga till på huset.

Så gör du din gård genussmart

1 Ge alla i personalen  genusutbildning.
2 För könsuppdelad statistik på dagens besökare.
3 Tänk på att genustänkande genomsyrar allt, bland annat vilka bilder man sätter upp och vilka filmer som finns.
4 Inga rum ska vara könsmärkta. Det finns inget ”pysselrum” eller ”syrum”, i stället en verkstad.
5 Ordna aktiviteter efter jobbet för att stärka gemenskapen.