Det är inte många konsumenter som vill ha sådana konstigheter som tillsatta transfetter i maten. Transfetterna har en erkänt negativ påverkan på hälsan, samtidigt som de har den fördelen att de är väldigt billiga att använda för livsmedelsindustrin.
I Sverige har den borgerliga regeringen valt att låta livsmedelsindustrin på frivillig väg minska halterna av transfett. De har minskat, men förekommer fortfarande i en hel del livsmedel, till exempel kakor och färdigmat.

Nordiska rådet har nyligen satt ned foten och önskar att alla nordiska länder följer Danmarks exempel och förbjuder matvaror som innehåller mer än två procent transfettsyror. De skriver ”En enkel och gratis åtgärd för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar i Norden är att begränsa innehållet av transfettsyror i maten”.

Internationellt sett är det allt fler länder, regioner och städer som vill förbjuda konstgjorda transfetter. I New York får inte restauranger servera mat med transfetter.
Nynäshamns kommun har startat ett upprop mot transfetterna och serverar inte transfetter i skolmatsalar eller äldreboenden. Danmark visade vägen för bland annat Schweiz som infört liknande regler i april i år. Även i Kanada är ett förbud på gång.

Hur länge ska det dröja innan den moderatledda regeringen vaknar? För två år sedan kom en stor sammanställning i den medicinska tidskriften, The New England Journal of Medicine. Dariush Mozaffarian vid Harvard visade då att konstgjorda transfetter kraftigt ökar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Professor Steen Stender har varit rådgivare åt politikerna i Danmark, som sedan fattade snabba beslut.

Livsmedelsindustrin har minskat användningen i vissa produkter, men frivilligheten är inte ett starkt styrmedel. Den som vill får använda transfetter. Det är inte särskilt förvånande att importerade lågprisvaror innehåller en hel del transfetter.
För konsumenter eller personal i ett offentligt kök är det svårt att veta om en vara innehåller transfett eftersom tydlig märkning inte finns.

Att det statistiskt genomsnittliga intaget lyckligtvis har gått ned betyder inte att problemet är borta. Genomsnitts-Svensson finns inte mer än på papper. Vissa äter mer transfetter, andra äter mindre. Ska vi riskera några människors hälsa bara för att slippa lagstiftning och förbud mot ett ämne som egentligen inte behövs? Människor som äter mycket snabbmat och billig storköksmat kan få i sig onödigt stora mängder.

Att laga mat med bra råvaror borde vara en självklarhet i offentliga kök. Det är dags att Sverige följer Danmark och lagstiftar mot transfetterna.

Gunvor G Ericson

Riksdagsledamot för Miljöpartiet de Gröna