De anställda i landets förskolor är till en överväldigande majoritet kvinnor och det är – enligt verkets egna ord – en yrkesgrupp som ”långsamt sliter ut sig”. Under åren 2007 – 2011, fem år, anmäldes 479 fall av sjukdomar, som berodde på belastningsfaktorer, i yrkesgruppen. Det betyder att det två gånger i veckan i Sverige händer att en förskoleanställd får så ont av sitt jobb att hen inte kan arbeta.

Det är också belastningsskadorna som är det största problemet när verket granskar 2011 års inspektioner. Nästan vart femte krav som ställs handlar om ergonomi (= läran om samspelet mellan människan och arbetsredskapen).
  Rent konkret handlar det om att varje dag klä av och på ett tiotal barn och lyfta upp barn på skötbord. Personalen sitter ofta på golvet och på knä. Det är mycket vanligt med låga bord och stolar i barnhöjd, något som förstås är positivt för barnen, men som för personalen bland annat innebär att det inte finns någon plats för deras egna ben under borden.
  Även köken har brister när det gäller ergonomin, skriver Arbetsmiljöverket.
  Dessutom är den psykosociala arbetsmiljön ofta mycket svår. Problemen där handlar bland annat om hård stress och brist på handledning och återhämtning.

En orsak till de mycket allvarliga arbetsmiljöproblemen inom förskolorna är att cheferna helt enkelt inte är där.
  – Förskolecheferna har hög arbetsbelastning. Det är inte ovanligt att de ansvarar för fem förskolor. Det går ut över arbetsmiljöarbetet och riskerar i förlängningen att personal slits ut fysiskt och psykiskt, säger Anette Askelöf, arbetsmiljöinspektör i Stockholm, i ett uttalande.
  Arbetsmiljöverkets tillsyn i Stockholmsdistriktet (som omfattar Stockholm, Uppsala och Gotlands län) visar också att privata förskolor ofta har sämre lokaler än kommunala, och att de privatdrivna därför har mer buller och är ännu värre ur ett ergonomiperspektiv. Rent generellt har också privatförskolor sämre koll på arbetsmiljön.

Tillsynen

• 177 förskolor inspekterades.
• Vid 162 (92 procent) av dessa konstaterades brister.
• 828 arbetsmiljökrav ställdes.
• I snitt innebär det att det ställdes fem arbetsmiljökrav per förskola i tillsynen.
• Det hela ledde till 24 underrättelser och fyra beslut om förelägganden eller förbud.
• Ingen av förskolorna hade tidigare haft besök av Arbetsmiljöverket.