Meta Carmenhall.

– Det finns ett behov av undersköterskor med specialistkompetens. Vi lever allt längre i dag vilket bland annat innebär att fler kommer bo hemma och behöva stöd i vardagen för att uppnå en god livskvalitet, säger Lilian Gullberg som är utbildningssamordnare på socialtjänsten i Kävlinge kommun.

De 40 undersköterskorna kan efter utbildningen titulera sig specialistundersköterskor och kommer bland annat ansvara för handledning av ny personal och uppföljning av kommunens värdighetsgarantier samt driva utvecklingsarbete. Lönepåslaget för de nyblivna specialisterna blir 800 kronor i månaden räknat på en heltidstjänst.

Kommunal i Kävlinge har varit med och arbetat fram projektet.

– Det här har varit uppskattat. Jag tror att det är ganska unikt att man lagt så pass mycket resurser på vårdpersonal som man gjort här i kommunen, säger Ann-Elise Nilsson, sektionsordförande på Kommunal i Kävlinge.

Meta Carmenhall, undersköterska sedan femton år, befinner sig i slutspurten av utbildningen till specialistundersköterska. Snart väntar redovisning av examensarbetet där hon och en studiekamrat tittat närmare på hur den nya underskötersketjänsten ska användas ute i verksamheterna. Hon är nöjd med utbildningen och tycker att det varit roligt och givande att få vidareutbilda sig. Men löneförhöjningen hade kunnat vara bättre.

– 800 kronor är inte mycket när man ägnat ett och ett halvt år åt studier. Det är jag nog inte ensam om att tycka.