Tidigare har undersköterskorna bedömt patienternas risk för fallolyckor, trycksår, undernäring och munhälsa, men inte fått journalföra resultatet själva. Informationen har i stället förts vidare till sjuksköterskorna som dokumenterat resultaten i patienternas journaler. Ett system som både var tidskrävande och öppnade upp för överföringsmissar.

– Det innebär störningsmoment när information ska överföras och annat arbete ska avbrytas. Det är bättre om samma person tar hand om hela processen, säger Charlotte Carlsson, verksamhetsutvecklare på Värnamo sjukhus.

Hon berättar att systemet redan införts på ett par av sjukhusets kliniker, med så pass positivt resultat att man bestämt sig för att sprida arbetssättet vidare till resten av sjukhuset.

En som uppskattar det nya sättet att arbeta på är Jessica Bååth, undersköterska på medicinkliniken.

– Det är bra att det är vi som arbetar närmst patienten som gör det här. När man riskbedömer och dokumenterar tvingas man reflektera kring patienten och kring hur riskerna uppstår. Kanske blir man också mer noga med att verkligen följa vårdplanerna om man varit med och tagit fram dem.

Samtidigt har hon förståelse för att det nya sättet att arbeta på kan kännas ovant för många.

– Det är alltid svårt att införa nytt. Men det går bättre och bättre. Jag tror att folk har börjat uppleva att det här ger en hel del, säger hon.