Som en av Sveriges största arbetsgivare måste Stockholms stad ta ansvar för jämställda löner. Därför genomförs nu en jämställdhets- och lönesatsning motsvarande 70 miljoner kronor inom stadens kvinnodominerade yrkesområden, som ett första steg mot att bryta den könsegregerade arbetsmarknaden.

Stockholm ska vara en jämställd stad där makt, möjligheter och resurser fördelas jämnt, oavsett kön. Alla ska ha samma möjligheter och villkor ifråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet.

De som har lägst löner i staden i dag arbetar inom verksamheter som äldreomsorg, förskola och fritidsverksamhet. Det är jobb där personalen gör ett väldigt viktigt arbete och är underbetalda för det arbete de gör. Det är flest kvinnor som arbetar inom de här jobben och det är därför lönerna kan hållas nere som de gör.

Konsekvensen av ett ojämställt arbetsliv följer oss hela livet. Kvinnor får i genomsnitt 65 procent av männens pensioner. Först tjänar de mindre, jobbar mer deltid och har otryggare anställningar när de jobbar. Sedan straffas de för det med lägre pensioner. Det är tacken till dem som arbetar i några av stadens tyngsta yrken.

Kvinnor tjänar ungefär 13 procent mindre än män, det är en helt oacceptabel löneskillnad som kräver riktade satsningar för ökad jämställdhet. De som hävdar att löneskillnaderna med tiden kommer att försvinna av sig själva bör ta sig en titt på statistiken. I den takt skillnaderna minskar i nuläget kommer det dröja över hundra år innan vi har jämställda löner. Så länge tänker vi inte vänta. Vi agerar nu.

Vi vet att de lägsta lönerna finns inom Kommunals avtalsområden. Stockholm kommer därför inleda förhandlingar med Kommunal på central nivå i staden. Syftet är att komma överens med Kommunal om principer för genomförandet av en jämställdhets- och lönesatsning på 70 miljoner kronor. Pengarna är en särskild satsning för att höja lönerna i kvinnodominerade yrken och ligger utöver ordinarie lönerevision.

Det är viktigt att den offentliga sektorn som arbetsgivare går före och är ett föredöme i kampen för jämställda löner. Vi har en lång väg att gå men 70 miljoner kronor är en början. Målet är mindre könssegregering på arbetsmarknaden. Det är hög tid att uppvärdera kvinnodominerade yrkesgrupper. Genom att ge kvinnor anständiga löner när de arbetar kan de också få ett gott liv som pensionärer.

Clara Lindblom,
äldre- och personalborgarråd, Stockholms stad