Det säger Anita von Schéele, Kommunalarbetarens expert på mobbning. Hon har omkring 20 års erfarenhet av konflikter på arbetsplatser runt om i landet.

— Samarbetsproblem ska hanteras på högre nivå i facket. Sektionen eller avdelningen ska i sin tur ta kontakt med arbetsgivaren som har ansvaret enligt arbetsmiljölagen att lösa konflikten, förklarar hon.

— Samtidigt måste facket tydligt backa upp arbetsplatsombudet. Detta är viktigt om ombudet kommer i kläm mellan arbetskamraterna och den som känner sig mobbad, fortsätter Anita von Schéele.

Själv skulle hon i samråd med den som känner sig mobbad noga tänka igenom vad som kan vinnas och riskeras med att anmäla påstådd mobbning.

— Visst är det bra att samarbetsproblem blir kända. Men den som slår larm uppfattas ofta som illojal mot gruppen. Det drabbar även den som tar parti för den som känner sig mobbad.

–Därför är det vanligt att fackliga ombud inte alls vågar agera när någon medlem känner sig mobbad. Eller så väntar ombuden för länge. Det skulle kunna undvikas om det fanns fackliga rutiner, säger Anita von Schéele.

Det som hände vid Gryaab tycker hon är svårare att ge kommentarer och råd kring.

— Här har arbetsplatsombuden, Kommunal och arbetsgivaren gjort rätt. Men SACO:s och SKTF:s representanter borde ha tagit sitt moraliska ansvar och öppet försvarat Kommunals fackliga företrädare.

Lars-Erik och Georg valde att stanna kvar på Gryaab.

— Att kämpa emot en hel grupp är sällan en bra lösning. Det är inte alltid möjligt att få upprättelse eller att ändra det som är fel. Då kan det vara bättre att fly än illa fäkta.

— Den som är ung och kan få annat arbete bör överväga den möjligheten. Det kan vara ett alternativ även för ett fackligt ombud som har råkat riktigt illa ut. Viktigast är att ta ansvar för sitt eget liv.