En del av oss som jobbar i vårdyrken drabbas av utbrändhet när vi är 60+. Hur är egentligen förståelsen för detta fenomen? Åtgärderna är i alla fall inte så fantasifulla, det rör sig om att gå ner i tid eller bli långtidssjukskriven. I båda fallen innebär det lägre inkomst och därmed lägre pension. Det är ett ovärdigt slut på de yrkesverksamma åren.

Vi har vårdat andra människor med intresse, kunskap, inlevelse och engagemang. Men till slut blir det för mycket. Behovet av att dra ner på tempot blir uppenbart hos många av oss. Kanske minskar krafterna.

Å andra sidan vilar man i sin erfarenhet och är trygg i den. Detta inger vårdtagarna i sin tur en värdefull trygghet och ett lugn.

Därför borde arbetsgivare och beslutsfattare tänka om och nytt. Helt enkelt börja värdesätta den erfarenhet den äldre personalen skaffat sig under ett helt yrkesliv.

Ett förslag är att införa flexibel pensionsålder med full eller nästan full pension. Det skulle innebära att äldre går in som mentorer åt nyanställda och vikarier. Personal med många är på nacken kan därigenom se fram emot nya arbetsuppgifter och mindre fysiskt tunga arbetsmoment.

Det vore ett sätt för arbetsgivaren att ta tillvara kompetens, samtidigt som det signalerar att kompetensen i sig är viktig och värd att ta tillvara. I stället för att den som går i pension ersätts med vem som helst oavsett vilken erfarenhet den personen har.

Vardagen på jobbet är full av lärotillfällen. Vi ska bara ge akt på dem och komma ihåg dem. Då höjer vi också medvetandet om vad vi gör.

Men hela idén om mentorskap är avhängigt om arbetsledningen tycker att det är viktigt att på detta sätt ta tillvara erfarenhet och kompetens. Det måste ingå i helhetsplaneringen. Det betyder att ledningen måste inse det viktiga i att avsätta tid för samtal och reflektion om till exempel etiska frågor med nyanställda.

Utbytet mellan den nyutbildade och den erfarne medarbetaren skulle innebära en kvalitetshöjning. I sin tur skulle detta bidra till att höja statusen för hela vårdyrket.

En annan effekt är att fler unga får arbete om fler äldre går i pension lite tidig-are. Vi minimerar samtidigt det ovärdiga i att äldre efter ett långt yrkesliv, känner sig vara lätt utbytbara samtidigt som de får nöja sig med lägsta pension.

Med mentorsuppgiften som avslutning kan man gå i pension med flaggan i topp! I näringslivet kallas det Senior Advicer.