– Ärendet är under fortsatt handläggning. Det definitiva beslutet kommer nästa vecka. Men det kommer inte att avslutas utan går vidare till ett vitesföreläggande, säger Johnny Jonasson, arbetsmiljöinspektör vid myndigheten i Östersund.

Som Kommunalarbetaren rapporterade i går, försämrades arbetsmiljön på det privata äldreboendet, efter det att forskarna lämnat. Boendet var med i en unik studie där ett privat och ett kommunalt äldreboende skulle jämföras. Utvärderingen visade att skillnaderna var små och resultaten har blivit något av ett skyltfönster för privatiseringsförespråkare.

Men så fort boendet inte längre stod i blickfånget försämrades alltså saker och ting. Nästan hela personalstyrkan som var med vid starten har valt att sluta. I våras gjorde Kommunal en så kallad 6.6a-anmälan av arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket blev inkopplat.

Vardaga har skickat in en skrivelse där man beskriver åtgärder som vidtagits och som man planerar att vidta. Men Arbetsmiljöverket vill se mer. Nu har Vardaga på sig till den 21 november att göra alla de förbättringar Arbetsmiljöverket kräver, annars tvingas företaget betala vite.

Vilka belopp kan det handla om?

– Det är bland annat det vi måste titta på. Vi måste se vilka beslut vi fattat tidigare när det gäller liknande verksamheter, säger Johnny Jonasson

Vardaga sade till Kommunalarbetaren i går att man inte känner igen bilden av att det skulle ha blivit sämre efter att studien blev klar.

Arbetsmiljöverkets kravlista

Undersökning ska göras av arbetsförhållandena.
En prioritetsordning av arbetsuppgifter ska göras, där det bland annat framgår hur städning nattetid ska prioriteras jämfört med omvårdnadsuppgifter.
En skriftlig instruktion ska göras känd för alla anställda om vilka städuppgifter som gäller för varje arbetspass nattetid.
Arbetsgivaren ska se till att personalen har kunskaper om hur arbetet utförs på ett säkert sätt, även här med sikte på just städningen.
Redovisa hur personalens återhämtning är säkrad innan de tillfrågas om extrapass.
Upprätta rutiner för samverkan och hur ett systematiskt arbetsmiljöarbete ska genomföras. Bland annat vill verket se en handlingsplan med åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet, utifrån den riskbedömning man gjort.