I somras drabbades jag av vägglöss. Trots att jag visste att det inte är kopplat till renlighet kunde jag ändå inte låta bli att känna lite skam. Var det kanske lite mitt fel ändå? Borde jag ha städat oftare? Skammen blev inte mindre när Anticimex körde in i mitt kvarter med sin stora logga på bilen. Det var lite som att ha Ghostbusters på besök. Dagen efter frågade grannarna vad som stod på. Ingen hade missat saneringsbolagets besök hemma hos mig. 

När jag googlade runt på nätet för att öka min kunskap om krypen var det två saker som slog mig: spridning av vägglössen ökar i Sverige. Sedan 2009 har antalet saneringar av vägglössen ökat med över 500 procent enligt Anticimex. Orsaken är att vi reser alltmer men också att vi köper hem fler second hand prylar utan att undersöka dem. Om man inte vet vad man ska titta efter så är det lätt hänt att man får med sig krypen hem.

Det andra som slog mig, när jag läste på nätet, var att många hyresgäster som hade drabbats av vägglöss uttalade sig anonymt i media. Det är helt enkelt för pinsamt att öppet berätta att man har fått vägglöss. Men hur ska kunskapen öka om vi skäms för att ta upp det? Och frågan är varför vi känner skam kring något som blir allt vanligare? Och som dessutom inte har med den egna personliga hygienen att göra?

”Renlighet det har att göra med status och hierarki”, sa professor Agnes Wold i sitt Vinterprogram i P1 för två år sedan. Synen på smuts är kopplat till fattigdom och låg status. Idealet med ett rent hem bygger på föreställningen om att smuts är farligt. Dåliga människor är smutsiga och fina människor är rena.

Jag känner en enorm tacksamhet gentemot Agnes Wolds ständiga kamp mot myter om faran med smuts och damm. Inte minst för att det är kvinnorna som oftast fått ta smällen för städhetsen och ansvaret för ett skinande hem.

Dessutom, i våra sterila miljöer ökar allergierna. Agnes Wold har undersökt skillnaderna mellan barn som växer upp på bondgårdar med andra barn som växer upp i andra miljöer. Det visar sig att barn som vistas bland djur på bondgårdar utvecklar ett starkare skydd mot allergier. Alltså motsatsen till vår föreställning om renlighet och sjukdomar. Myt­en om vad som är smutsigt är alltså direkt kontra­produktiv.

 

PS: Om du inte redan hört P3:s dokumentär om Harald Edelstam som var ambassadör i Chile under militärkuppen 1973 – så gör det! En fantastisk berättelse om en modig människa som räddade åtskiliga människoliv. Du hittar dokumentären på P3:s hemsida