I november gjorde undersökningsföretaget Novus en enkät för KA:s räkning. 1 370 kommunalare i alla branscher svarade på frågorna.

Svaren visar väldigt tydligt att värktabletter är vardag för många – mer än var tionde tar dem varje dag.

Lägger man ihop siffrorna för dem som svarat ”varje dag”, ”flera gånger i veckan” och ”flera gånger i månaden” kommer man upp i 47 procent, alltså nästan varannan kommunalare.

Det är också tydligt att många går till jobbet fast de har ont. En av fem kommunalare tar värktabletter flera gånger i veckan eller varje dag för att klara av jobbet.

Och så många som hälften anser att den smärta de upplever har uppstått på grund av arbetet.

Enkäten visar att kvinnor tar mer värktabletter än män. Den troligaste förklaringen är att de helt enkelt oftare har ont. Andra undersökningar visar att flera sorters värk är vanligare bland kvinnor än bland män, bland annat migrän.

Användningen av värktabletter ökar också med åldern.

Vi har också delat in svaren efter vilken bransch man jobbar i. Bland dem som jobbar i hälso- och sjukvård är det något fler som tar värktabletter ofta. I övrigt är det rätt jämnt fördelat över branscherna.

I branscherna äldreomsorg och kultur/fritid är det extra många som anser att deras värk beror på jobbet: 60 respektive 62 procent har svarat ja på den frågan. Räddningstjänsten är den enda bransch som avviker med mycket låga siffror på alla frågor. Men det kan bero på slumpen, eftersom det är få svarande i den gruppen.

Ett positivt resultat är att det verkar ovanligt att ta för stor dos av värktabletterna. 71 procent svarar att de aldrig överskrider den rekommenderade dosen för att klara jobbet.

Det kan också förklara att de flesta, 63 procent, inte har upplevt några biverkningar av de värktabletter de tar.

Då har vi ändå inkluderat receptbelagda värktabletter i enkäten, och de har i många fall mer biverkningar än de receptfria.

 

Resultat från undersökningen: