För någon vecka sedan antog FN:s medlemsländer Agenda 2030 för hållbar utveckling. Agendan innehåller bland annat mål om att utrota fattigdom, mänskliga rättigheter i arbetslivet, full sysselsättning och hållbar tillväxt.

Världsfacket, där LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är vice ordförande, har en plan för hur detta ska gå till: Global Deal.

Det är statsminister Stefan Löfvens idé om att exportera den nordiska modellen där fack och arbetsgivare förhandlar fram löner och arbetsvillkor för de anställda.

Idén med att utveckla Global Deal har skett i en grupp i det socialdemokratiska partiet där bland andra LO:s internationella chef, Loa Brynjulfsdottir, har ingått.

I helgen, 9-10 oktober, träffas IFS styrelse i Sao Paolo i Brasilien för att diskutera arbetet med att stärka löntagarnas rättigheter i världen, bland annat genom Global Deal.

Det finns stora utmaningar för IFS, en av de största är att organisationsgraden i facken sjunker. Trots att IFS representerar 176 miljoner löntagare i 162 länder så är detta bara 5 procent av alla som arbetar i hela världen.

Arbetsgivare blir allt mer ovilliga att ha med facket att göra. Politiker begränsar strejkrätten och försämrar arbetsrätten, inte bara i utvecklingsländer utan även i vår del av världen som Finland där den fria förhandlingsrätten föreslås sättas ur spel, i Litauen där anställda kan sägas upp utan saklig grund och i Storbritannien som planerar att kraftigt begränsa strejkrätten.

Det växande problemet med flyktingar och immigranter som utnyttjas under slavliknande förhållanden kommer också att diskuteras vid IFS styrelsemöte.

– Det här är viktiga frågor och vi hoppas att IFS arbete ska bli mer känt i Sverige och i andra delar av världen, säger Oscar Eneroth, ombudsman på LO som är en av dem som ska vara med vid styrelsemötet i Brasilien.