Är det kommunalarnas pengar?

– Nej. De här kollektivavtalade försäkringarna har funnits i många år. Om det sker förändringar i lagstiftningen så att det blir överskott så har man valt att betala tillbaka. Men om det sker förändringar åt andra hållet så höjer man premierna för arbetsgivarna så att det ska täcka kostnaderna. Men det är jättebra om man kan ta upp en förhandling lokalt om vad kommunen ska använda pengarna till. Det är absolut intressant vilka yrkesgrupper de kan ha gått till.

Men har inte kommunalarna avstått löneutrymme för att arbetsgivarna ska betala in till försäkringen?

– Nej. Förhandlingarna har aldrig pågått i avtalsrörelserna. Medlemmar har aldrig avstått något löneutrymme.

Men 1974 när försäkringen startade måste väl arbetsgiv­aren ha fått något i utbyte?

– Det arbetsgivarna fick i och med avtalsförsäkringarna var att de kom undan en massa skadeståndsförhandlingar. Alltså att man stämmer arbetsgivaren i domstol för att man anser sig inte ha fått den ersättning man ska ha, eller om man har skadat sig på jobbet. Så arbetsgivarna fick ett system där man kom ifrån risken att dras inför domstol i en massa frågor.

Fick facket något i utbyte när man bestämde att sjukmiljard­erna skulle betalas tillbaka till arbetsgivarna?

– Ja, Kommunal fick igenom bättre villkor i arbetsskadeförsäkringen. Vållandeprövningen vid arbetssjukdom togs bort och man får numera ersättning för inkomstförlust vid olycksfall i arbetet, tidigare krävdes åtta dagars oförmåga att arbeta. Dessutom togs karensbeloppet på 500 kronor bort, nu får man ersättning från första kronan. I dagsläget pågår förhandlingar om villkorsförbättringar också i sjukförsäkringen.

Men om sjukreglerna inte stramats åt hade miljarderna gått till de sjuka?

– Så är det ju, absolut.  I och med att man införde rehabiliteringskedjan och den bortre gränsen i sjukförsäkringen fick många färre sjukskrivna ersättning.