– Det är väldigt stort, det är verkligen stolthet. Alla har en matglädje och stolthet i det vi gör och det vi serverar. Det var en morot att jobba för att vinna det här. Det är en bekräftelse på att det vi gör är jävligt bra, säger kocken Anders Holmström på Brunnsboskolans restaurang El Cielo i Hisings Backa i Göteborg.

Motiveringen till Bästa Matglädjeskola lyder:

”Här är transparens och dialog lika naturligt som god vällagad mat. En neutral frizon, där alla möts på lika villkor. Här upplever vi den nya svenska skolmåltiden i en levande miljö med en unik matglädje, där alla är delaktiga.”

Kommunalarbetaren lyckas få en pratstund med kockarna innan de ska iväg till TV 4 för att laga mat i direktsändning. Even Bakke var tills nyligen köksmästare på skolan men har nu fått jobb som köksmästare på Sahlgrenska sjukhuset. I fjol belönades han även som Årets skolkock av White Guide Junior. Även han betonar lagkänslan i skolköket och att den märks även utåt.

Varför lämnar du då skolköket?

– Sahlgrenska ska bygga om sitt kök och jag har redan varit med och skapat två nya skolkök och nu får jag möjlighet att starta upp ett nytt sjukhuskök, det hade jag aldrig trott att jag skulle få göra.

Sex personer jobbar tillsammans i Brunnsboskolans restaurang och lagar dagligen 1 400 portioner mat. Anders Holmström lyfter fram närheten till barnen som en viktig pusselbit. Köket har inga väggar utan barnen ser allt som kockarna lagar i köket. De är också med själva som restaurangvärdar och hjälper till med disk eller torkar bord.

– Barnen har 22 olika nationaliteter. Det blir mycket att man tar del av vad barnen vill äta, vad man äter för mat i en del andra länder, barnen kommer med tips och vi kör olika temaveckor.

Anders Holmström, som främst har jobbat på restauranger, tycker att det är roligt att också de kommunala köken får uppmärksamhet genom Arla Guldko. Fem Guldkor delas ut i olika kategorier. Vinnarna får statyetten Guldkon i brons, diplom och 25 000 kronor.

Som bästa Matglädjeförskola belönas Tessins förskola i Nyköping.

Motiveringen lyder:

”Med tydliga och gemensamma mål styrs hela verksamheten med måltiden i centrum. Respekt och äkta kärlek till både människor och mat sprider matglädjen in i varje vrå.”