– Det är jättesvårt att själv anskaffa sig en bostad i Stockholm. Och vi kan inte bara ha folk anställda som ombudsmän som redan bor i Stockholm, säger Anders Bergström till Kommunalarbetaren.

Åter igen står Kommunals lägenhetsinnehav i fokus. Förbundet äger helt och delvis, samt förvaltar, fastigheter i och utanför Stockholms innerstad. Totalt rör det sig om sex fastigheter och en bostadsrätt i innerstan, som är ett arvegods från Lantarbetarförbundet.
För motsvarande lägenheter i centrala Stockholm kan kötiden vid Bostadsfömedlingen vara ända upp till 25 år.

Kommunalarbetaren granskade Kommunals lägenhetsinnehav i december 2004. Och sen dess har egentligen inget hänt. Det är samma policy nu som då. Först när Kommunals anställda och förtroendevalda har 50 procent av lägenheterna, blir det aktuellt att lämna lägenheter till Bostadsförmedlingen. Andra fackförbund lämnar lägenheter till bodstadsförmedlingen, utan ett sådant 50-procentskrav.

– De förbunden har fastigheterna som rena kapitalplaceringar. Det har inte vi enbart. Vi använder lägenheterna i rekryteringssyfte, säger Anders Bergström.

Kommunals förbundskassör Anders Bergström.
 Anders Berg-
ström.

Det rör sig om ett hundratal lägenheter. I dag är cirka 30 procent av dessa uthyrda till förbundets anställda. Övriga 70 procent hyrs av ”externa” hyresgäster, genom byten till exempel. Det har också hänt att barn till anställda och förtroendevalda tar över lägenheterna, när föräldrarna slutar på Kommunal, vilket KA belyste i artiklarna 2004. Strax innan Lars-Åke Almqvist, före detta förste vice ordförande i Kommunal, lämnade förbundet tog hans son över lägenheten.

– Det är inte okej att hyra ut lägenheter till anställdas barn. Men eftersom sonen bodde där och var skriven där så hade han besittningsrätten. Och det har ju med lagstiftningen att göra, säger Bergström.

Finns det inget sätt att undvika att barnen till anställda och förtroendevalda tar över lägenheterna?

– Vi accepterar inte det. Men det styrs av besittningsrätten.

Skulle man inte kunna utforma kontrakt som gör att de inte får den besittningsrätten?

– Nej man kan inte skriva bort en lagstiftning i ett kontrakt.

I samband med att vi skrev om lägenheterna förra gången diskuterade LO-förbunden att ha en gemensam lägenhetspolicy. Någon sådan blev det aldrig. Däremot har Kommunal efter det, skrivit ner sin policy i pappersform.

– Vi tycker att den policy vi har är bra och att vi kan stå för den, säger Anders Bergström.

Är det inte besvärande att den här debatten om Kommunals lägenheter uppstår?

– Vi tycker att vi har en klok politik i att kunna rekrytera folk utifrån landet. Med utgångspunkten varför vi har lägenheterna så är det inte besvärande.

Kommer någonsin någon av Kommunals lägenheter att lämnas till Bostadsförmedlingen?

– Det är svårt att säga. Med det mål vi har, att 50 procent ska gå till anställda, så dröjer det länge.

Anders Bergström själv sålde för några år sen sin villa i Viksjö, utanför Stockholm, och flyttade till en av Kommunal delägd fastighet på Sveavägen i Stockholms innerstad. På grund av sociala skäl, säger han. Nu har han bytt lägenheten och bor på Tegnérgatan, ett stenkast därifrån.