Varför är funktionshindrades sexualitet ett så tabubelagt ämne – även bland personliga assistenter?

– Sexualitet anses i allmänhet tillhöra den privata sfären och det har dessutom länge funnits föreställningar om att funktionshindrade inte har någon sexualitet. Om en personlig assistent ger stöd i en situation som har med sexualitet att göra bryter det därför mot flera tabun. Därför är det viktigt att veta hur man ska agera om situationen uppstår.

Hur menar du att man ska göra?

– Det finns inget enkelt svar på den frågan men vi måste våga prata om det. Tystnaden är förödande. För den assistansberättigades del kan en osynliggjord sexualitet vara dåligt för personens identitet och självbild. För assistenten är det viktigt att veta var gränserna går så att man kan känna sig trygg i sin yrkesroll. Därför har cheferna ett stort ansvar för att skapa ett tillåtande samtalsklimat och introducera de anställda även till sådana aspekter av arbetet.

Du menar att LSS och arbetsmiljölagen krockar – hur då?

– När man diskuterar detta handlar det oftare om assistentens arbetsmiljö än om den funktionshindrades rätt till sin sexualitet. Många känner en instinktiv ovilja mot arbetsuppgifter som kan kopplas till sexualitet, förknippar det med prostitution och är rädda för att det skulle sänka yrkets status ytterligare. Den oron måste tas på allvar samtidigt som den personliga assistentens värderingar inte får styra helt över yrkesrollen. Detta fokus på assistenternas arbetsmiljö förstärks också av att de assistansberättigades rätt till sin sexualitet inte uttrycks i LSS.

Så en skärpt lagstiftning är lösningen enligt dig?

– Inte nödvändigtvis. I den danska motsvarigheten till LSS finns inte heller något skrivet om rätten till en sexualitet men det tolkas som en självklar del av funktionshindrades rätt att leva som alla andra. Så skulle det kunna vara även i Sverige men det kräver att vi vågar lyfta frågan på alla nivåer. Från Socialstyrelsen och chefer till assistenter och assistansberättigade. Jag ska nu titta närmare på sexualundervisningen på riksgymnasiet för elever med rörelsehinder. För vissa generationer har sexualundervisningen varit så gott som obefintlig och att de själva vet om sina rättigheter utgör själva grunden i förändringsarbetet.