– Jag hade inte förväntat mig att vi skulle få gehör för så många av våra yrkanden. Allt det som vår förhandlingsdelegation prioriterade högt finns med, säger Annelie Nordström.
  Medlemmarna tycktes laddade för en strejk. Ser du risk för att det nu blir en svekdebatt, när ni inte nådde hela vägen fram?
  
– Min känsla är att vi nådde väl fram, vi nådde till och med mer än fram.

Avtalet är på tre år och en månad och innebär löneökningar på sammanlagt 1 700 kronor på de tre åren, men ingen är garanterad löneökning. Precis som i förra avtalet saknas så kallade individgarantier. Kommunal hade krävt 1 740 kronor.
  En begränsning av delade turer är inskriven i avtalet. Exakt hur kunde ingen redogöra för under söndagens pressträff, men enligt Annelie Nordström kommer det leda till en minskning av delade arbetspass.
  – Det står inne i avtalet, det är inte bara en protokollsanteckning och det gör att vi kan tvista på det, säger hon.
  Men det ska fortfarande vara tillåtet för arbetsgivarna att använda sig av delade turer?
  
–  Att få några förbud i avtal är inte möjligt i vår tid. Utan man får hitta finurliga sätt att styra utvecklingen åt rätt håll.

I år höjs lönerna med i genomsnitt 550 kronor, likaså nästa år. Under det tredje avtalsåret 2015, höjs lönerna med i genomsnitt 600 kronor.
  Enligt Kommunal ville arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, från början bara ge 1 500 kronor i ett treårigt avtal. men Ingela Gardner Sundström., ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation känner inte igen beskrivningen.
  – Vi hade inga problem med 1700 i sig. Men det var inget vi kunde ge rakt av. Då skulle vi ha spräckt märket. Gärna ja till 1700 men med avräkningar så att vi kommer ner till 6,8 procent, säger Ingela Gardner Sundström.

I löneökningar är avtalet värt knappt 7.7 procent men annat i avtalet som gör det billigare för arbetsgivarna, väger upp kostnaderna. Som exempel på avräkningar nämner Gardner Sundström avtalets längd på 37 månader och inte 36 samt att de så kallade introduktionsanställningarna, det som ofta kallas ungdomslöner, ska gälla även äldre långtidsarbetslösa. Åldergränsen på 25 år är alltså borttagen.
  En annan faktor som gör det billigare för arbetsgivarna är att höjningen av den lägre lägstalönen, för dem som saknar utbildning, bara görs med 80 procent av värdet på avtalet. Det motsvarar en höjning med cirka 1 350 kronor. För dem med utbildning och ett års erfarenhet höjs lägstalönen med 1 700 kronor.

Samtidigt har en förändring gjorts så att det ska bli lättare att snabbare komma upp i upp den högre lägstalönen. Nu krävs inte längre ett års sammanhängande anställning för den högre av lägstalönerna, skrivningen är ändrad till sammanlagd anställning. Det gör att visstidsanställda kan räkna ihop olika perioder av vikariat och snabbare komma upp i ett års erfarenhet.
  Annelie Nordström nämner detta som en av de tre saker hon är mest nöjd med i avtalet.
  – Jag är också nöjd med att vi får lika många kronor som andra fått och att vi får en begränsning av de delade arbetspassen.
  Leder inte utvidgningen av introduktionsanställningar (75 procent jobb och lön, 25 procent utbildning) till att facket är med och lönedumpar?
  
– Nej det här gäller under en begränsad tid. Vi har haft den typen av åtgärder tidigare, beredskaparbeten på 80 talet till exempel. Det här är för att mota olle grind. Annars blir det så småningom lönedumpning för alla.
  – Det här innebär att man ger personer möjlighet att påbörja utbildning men samtidigt jobba, säger Annelie Nordström.

Kommunal fick också, liksom andra LO-förbund har fått, igenom kravet på att utöka tilläget vid föräldraledighet från fem månader till sex månader.
  När det gäller begränsningen av visstidsanställningar ska en arbetsgrupp jobba vidare med frågan.
  KA återkommer i morgon måndag med fler detaljer och kommentarer kring det nya avtalet.