Inför avtalsrörelsen 2016 har Kommunal valt att ännu lite extra prioritera gruppen undersköterskor och det av flera anledningar. Såväl experter som arbetsmarknadsparter är ense om att sjukvården befinner sig i en akut, extraordinär situation. Varje dag haglar nya rapporter, artiklar och vittnesmål om hur undersköterskor och vårdtagare far illa av en underbemannad och felavlönad vård, och hur man för en ständig kamp för att försöka pussla ihop en fungerande verksamhet med alltför få, alltför medfarna pusselbitar.

 

LÄS OCKSÅ: Varför just undersköterskor?

 

Här är undersköterskorna en viktig del. SCB:s siffror visar på att 160 000 undersköterskor behöver rekryteras per 2035. Undersköterskorna bär en stor del av vården, men som läget ser ut nu finns stora svårigheter att rekrytera personal. Det här är ett växande samhällsproblem, som kommer få allvarliga konsekvenser om vi inte lyckas vända yrkets status, arbetsvillkor och lön.

I ett större perspektiv slåss vi också för alla medlemmars rätt till en värdig och kvalitativ äldreomsorg. För det är ett som är säkert, undersköterskornas arbetssituation kommer förr eller senare bli påtaglig för oss alla, när antingen vi själva eller våra nära och kära behöver vård och omsorg.

En fungerande äldrevård berör oss alla – och kommer oss alla till del. Utan det kommer ett flertal av våra medlemmar behöva gå ner i arbetstid för att själva vårda sina anhöriga. Det har därför stor effekt på många medlemmars möjlighet till heltidsarbete och en dräglig lön och pension att leva på.

Med det sagt vill jag igen understryka att Kommunal inte har glömt de andra medlemmarna. Vi är dedikerade alla yrkesområden vi organiserar och kommer att slåss för att varje medlem, inom varje bransch, tillgodoses med förbättrade villkor och löner. Alla medlemmar är lika viktiga för oss.

Lenita Granlund,
avtalssekreterare Kommunal