För att bli bättre på att bemöta och relatera till alla medlemmar och människor vill domkyrkoförsamlingen i Visby utbilda sig i HBTQ-frågor. (HBTQ=homosexuella, bisexuella, trans och queer.)

– Det är viktigt att höja vår kompetens. Vi utbildar all vår personal under hela 2015 och har redan haft en kick-off med HBTQ-historia. Kyrkan måste vara bäst i världen på bemötande så det här är viktigt för oss. Vi måste kunna relatera till alla kyrkans medlemmar, säger församlingens domprost Mats Hermansson.

Han tror att församlingen är först i landet med HBTQ-utbildning för alla anställda. Redan i dag arbetar de aktivt med att inkludera alla i församlingen. Dörren in till församlingshemmet pryds av en regnbåge och inne i domkyrkan sitter en Regnbågsjesus på väggen, det vill säga en Jesusfigur med en regnbåge på bröstet som håller upp en bok med texten ”Var inte rädd”. Den bilden kom upp i samband med en Pridefestival för två år sedan och är målad av domprosten själv.

Carina Bernhardsson är kommunalare och församlingens barnledare för verksamheten för föräldrar och barn.

Vad säger du om att kyrkan satsar på öppenhet och utbildning i HBTQ-frågor?

– Visst är det rätt, men det finns äldre i församlingen som har uppfattat det som att bara HBTQ-personer är välkomna och det kan ju ge de signalerna. Inte för mig, men kanske äldre mer upplever det så. Kanske skulle man ha en annan flagga också, eller skriva något så att alla andra förstår att de är välkomna. Men visst är det bra med utbildning.

Menar du att människor inte känner sig välkomna när regnbågsflaggan sitter på församlingsdörren?

– Det har varit snack om det, att det finns människor som har reagerat på flaggan. Det kan upplevas så, även om det kanske mest är äldre som känner det. Det sker ju förändringar i samhället.

Behöver ni lära er något vad gäller bemötande?

– Ja, jag är inte så insatt. Man kan nog behöva tänka efter hur man säger till exempel, som i vår verksamhet om man tar för givet och frågar om pappan om det kommer en mamma med barn. Man måste ta hänsyn till alla olika personer. I vår öppna verksamhet vet man aldrig vilka som kommer.

Ser du fram emot att få ökade kunskaper?

– Till familjeverksamheten kommer det ensamstående personer, sådana som har inseminerat sig och i församlingen har vi homosexuella så det är inget nytt för oss så. Det är ju inget konstigt egentligen. Det här är vi medvetna om.

Rättigheter för HBTQ-personer har varit känslig inom kyrkan. Men domprost Mats Hermansson håller inte med om att kyrkan har problem:

– Svenska kyrkan har i sin riksdag fattat ett viktigt beslut om att vi inte ser någon skillnad i kärlek mellan enkönade. Där beslutades också att alla församlingar ska arbeta med den här frågan. Det gör oss till den tydligaste kyrkan i hela världen.