Vad är det egentligen som ökar risken för att drabbas av en arbetsolycka som gör att man måste stanna hemma från arbetet? Det har Arbetsmiljöverket försökt ta reda på genom att väga samman åtta olika faktorer, som alla visade sig öka risken för arbetsolyckor. Det är yrke, arbetsställets storlek, bransch, utbildning, utländsk alternativt svensk bakgrund, ägarkontroll, ålder och kön.

Yrket visade sig ha störst påverkan för arbetsolyckor och yrken inom lantbruket lyfts upp som riktiga riskyrken.

– Vi trodde att yrket skulle ligga i toppen men inte att det skulle vara ett så stort gap mellan yrkets betydelse och de övriga. Resultatet visar att alla åtta faktorer är relevanta vilket är ett väldigt viktigt resultat, säger Annette Nylund, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Att ha utländsk bakgrund ger en högre risk för arbetsolyckor, varför är det så?

– Det här är en oerhört viktig fråga. Analysen i rapporten stannar vid att visa att alla åtta faktorer inklusive utländsk bakgrund ger ökad risk. Eftersom du kan byta yrke och bransch eller välja att utbilda dig – men du kan aldrig påverka vilket land du är född i bör resultatet tas på stort allvar. Alla måste ha samma förutsättningar på arbetsmarknaden.

Vad tyder resultatet på?

– Rapporten ger inget svar på det. Men kommande analyser kan exempelvis söka svaren i frågor som hur olika individer tar till sig information, exempelvis vilka språk du talar och förstår, hur bra du är på svenska. Eller i attityder människor emellan.

Vanligtvis koncentrerar sig undersökningar kring arbetsolyckor på en faktor. Den tittar till exempel enbart på ett yrke eller en bransch för att se hur stor risken är där.

– Men då får man egentligen inte information om det är branschen i sig som ger en ökad risk eller om det är andra faktorer som hänger samman med branschen. Man får fel signal. Därför är den nya studien väldigt viktig, säger Annette Nylund.