Alexandra Coelho Ahndoril
Alexandra Coelho Ahndoril

Alexandra saknar kampandan från Mäster Palm

|-- Det känns som Sverige idag har glömt bort hur otroligt skört vårt välfärdssamhälle är. Rättigheterna är inte något vi bara fått utan något människor kämpat för. Med "Mäster" vill jag visa hur Sverige var utan socialismen.
Det säger Alexandra Coelho Ahndoril apropå sin roman om August Palm.

Det fanns en tid för inte alltför länge sedan när barn såldes på auktion i Sverige. En tid när människor hamnade på fattighus.
En tid när arbetare inte hade några rättigheter, och verkligen ingenting att säga till om.
Det var tiden i Sverige före socialismen, som författaren Alexandra Coelho Ahndoril kallar den.

Ur besvikelsen av att dagens vänster inte använder sig av sin historia har hon skrivit en roman om August Palm som levde mellan 1849 och 1922. Hon mindes den där August Palm med käppen som stod staty i uppväxtstaden Helsingborg. Men vem var han?
– Han används inte när man talar om socialismen idag. Men det var faktiskt just denne man som skapade den första socialismen i Sverige. Han var helt ensam. Jag ville beskriva processen innan han fick ett genomslag, säger Alexandra Coelho Ahndoril.
”Mäster” är en roman om politiken som dröm. Om hur August Palm formades och blev den han blev.
Om en föräldralös pojke som hamnade som skräddarlärling och fick stryk och snålt med mat.
Om varför just han stod upp och agiterade och krävde förändring och rättigheter. Trots att han landsförvisades från Tyskland, trots att han flera gånger misshandlades svårt av meningsmotståndare, trots att hans kamp förde med sig att hans fru och barn for illa.

Alexandra Coelho Ahndoril skriver August Palms berättelse i ett lika knapert som sinnligt språk, hon skriver både honom och hans fru Johanna till kropp.
Som i ett monologliknande stycke inför August Palms första agitation i Malmö 6 november 1881 (ett föredrag som blivit historiskt under rubriken ”Hvad vilja socialdemokratin?”): ”Det fanns inga ord. Vi var stumma, men nu talar vi. Det fanns ingen rörelse, men nu rör vi oss.”
– Vänstern bröstar sig med att den hade sådana kämpar en gång i tiden, men tänk om man hade någon som kunde tala och förklara saker och ting idag! Dagens höger är så mycket mer slipad, så mycket mer ändamålsenlig. Vänstern tror att det räcker med att ha sina ideal, men man måste kunna tala om dem också. Det är en brist på kampanda idag.

Alexandra Coelho Ahndoril säger att hon, tyvärr, själv inte är en kollektiv person, att hon är ”världens mest isolerade” men att hon i alla fall skriver och tar med sina barn på demonstrationer. Hon berättar att hon samma dag som moderaten Cecilia Stegö-Chilò utsågs till kulturminister i den borgerliga regeringen mailade Vänsterpartiets Lars Ohly och frågade om det fanns något hon kunde göra.
– På August Palms tid straffade man de fattiga för att de låg till last. Det finns idag också, en form av misstänkliggörande av sjuka och arbetslösa. Jag tycker att vi lever i en mobbing- och fjäskkultur. Det finns så lite motstånd mot det onda idag, och där är politiken viktig.
”Mäster” är Alexandra Coelho Ahndorils tredje roman om en historisk person och om deras respektive dröm. Hon har tidigare skrivit ”Stjärneborg” om Tycho Brahe och ”Birgitta och Katarina” om Heliga Birgitta.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2009-09-11 11:47