Håkan Lindgren
Hasse Olsson och Mattias Holmqvist. Foto: Håkan Lindgren

Ambulanspersonal övar tillsammans

|Ett unikt träningscenter för ambulanspersonal har byggts i Solna, norr om Stockholm. Och bakom bygget står två ambulanssjukvårdare.
– Vi har tänkt till för att få det precis som vi vill ha det, säger Mattias Holmqvist.

Han har arbetat som ambulanssjukvårdare sedan 90-talet. Men det här är första gången han har fått vara med om att bygga ett helt nytt tränings- och kunskapscentrum. För något sådant har nämligen inte funnits i Stockholmsregionen förut.

Mattias och kollegan Hasse Olsson visar upp miljöerna på Solnas ambulansstation. Här finns en lokal som är uppbyggd som en lägenhet där ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor ska kunna öva tillsammans. För sjukdom i hemmet är det klart vanligaste larmet en ambulans åker ut på. Inne på en trång toalett ligger en verklighetstrogen docka inkilad.

– Det har hänt i verkligheten att jag fått skruva isär och lyfta bort toalettstolar.

Men lite längre in finns det som är mest hi-tech. Ett rum där tre av väggarna kan fyllas med videor av tänkbara scenarier. Hasse sätter igång det hela med sin dator och helt plötsligt befinner vi oss på ett disco med hög musik och stroboskopbelysning.

– Den här miljön är inte rolig att jobba i. Fredags- och lördagskvällar med folk som är påverkade och vill hjälpa till, säger Mattias.

Personalen kan också öva sig i hur det är att arbeta vid demonstrationer eller trafikolyckor.

– En tanke är att man ska kunna lasta in en riktig krockskadad bil här, berättar Hasse.

Några våningar upp i huset finns en övningssal med flera dockor i olika storlekar. En av dem är, om inte till utseendet som till funktionen, kusligt verklig. Den kan kräkas, kallsvettas, blöda ur öronen. Genom en övningsledare i ett kontrollrum bredvid kan den till och med prata.

– Här får vi exempelvis öva oss på att sätta in svalgtub, berättar Mattias.

Förutom att det är så avancerat är det ovanliga med träningscentrat att personalen får öva med varandra, över entreprenörsgränserna.

– Det är unikt för oss. Och när vi är ute och jobbar så arbetar vi ju alltid tillsammans, vi kollar inte på axeln vem som är arbetsgivare, säger Mattias.

 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-10-30 16:16