Anders Bergström lämnar Kommunal

KA avslöjar

|Anders Bergström lämnar med omedelbar verkan uppdraget som Kommunals förbundskassör och tredje vice ordförande.
– Jag bedömer att jag är mer till skada än nytta för Kommunal, sade han vid en presskonferens.

Kommunals ordförande Annelie Nordström inledde presskonferensen med att säga att det i Aftonbladets granskning har framkommit förhållanden som inte är förenliga med Kommunals värdegrund. Det handlar framför allt om en för vidlyftig representation.

– Det som kan ifrågasättas är att det varit för stora kostnader i samband med alkohol. Vi kan konstatera att det vid vissa fester har druckits för mycket, vi har varit för generösa helt enkelt, säger Annelie Nordström.

 

LÄS OCKSÅ: Annelie Nordström: ”Stort förlåt”

 

Kommunal kommer nu att se över sin kultur kring alkohol och representation. Det var sedan Annelie Nordström som meddelade Anders Bergströms avgång.

–  Med anledning av det här är det så att Anders Bergström i dag har meddelat att han med omedelbar verkan avgår som förbundskassör och tredje vice ordförande, och alla uppdrag i samband med det. Jag förstår men beklagar det djupt. Han har gjort stora saker för Kommunal och det är bland annat på grund av honom som Kommunal har så god ekonomi i dag.

 

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal mer generöst med alkohol

 

Anders Bergström inledde med att säga att det framkommit flera allvarliga incidenter i Aftonbladets granskning av Lyrans och Metropols verksamhet, som han har ansvar för. Han berättar också att han vid ett tillfälle har ljugit.

– Jag har gjort misstaget att inte vara helt sanningsenlig på ett område, som handlar om att det var mer representation på en resa till London än jag tillstod i en intervju med Aftonbladet. Det tar jag nu konsekvenserna av och avgår som förbundskassör, säger Anders Bergström.

Det i kombination med att han bott privat på Marholmen vid flera tillfällen utan att betala och att det pågått verksamhet på Metropol Palais som inte Kommunal kan ställa upp på, är anledningen till att han avgår från sina uppdrag.

–  Kommunal är ett förbund som jag har arbetat på i över 30 år. Det är självklart en sorgens dag för mig, men jag vill också betona att det är helt och hållet mitt beslut. Ett av mina sista uppdrag som jag hade i Lyran var också att avskeda och entlediga vd:n för Lyran. Han är inte längre chef för verksamheten, säger Anders Bergström. 

 

LÄS OCKSÅ: Kassören bodde gratis på Marholmen

 

Kommunalarbetaren väntar nu på att intervjua Annelie Nordström (läs den intervjun här). Anders Bergström ställer inte upp på några intervjuer. 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

här frågar en medlem får anders bergström lön el fallskärm

hur länge och hur mycket iså fall eller kanske a-kassa

säjer medlemen upp sig blir avstängd från ersättning i 45dagar

så stor skilnad är på anders bergström dom som sliter i välfärden varje dag låga löner

Om man förskingrat medlemmars pengar, och begår bedrägeri vilket ni gjort ni skriver ofta hur mycket av avgiften som går till försäkring osv men har inte fått information om hur mycket av det jag betalar som går till krog förluster och era semestrar. Det är olagligt och vad jag vet står alla inför Sveriges rikes lag så Vill gärna se att en polisanmälan för bedrägeri, förskingring och medhjälp till bedrägeri och förskingring läggs upp här

Om man googlar på Allabolag.se och söker på ex.vis Lyran så får man upp kommanditbolaget som äger restaurang o konferensanläggning. Man kan se vilka som sitter i dess styrelse. Om man sedan klickar på Ander Bergström får man se alla andra uppdrag han har -förmodligen generöst arvoderade. Bland annat är han styrelseledamot i Aftonbladet Hierta, pikant nog. Nu ställs frågan om han kommer att sitta kvar på de uppdrag som INTE har Kommunal som ägare. Det finns gott om sådana. Jag tycker att ur moralisk synvinkel borde han frivilligt gå ur även dessa uppdrag.

att man tillåter starka drycker ej okej medlemmar ska ej betala det jag sommförtoende vald i fastighets vi dricker alldrig för melemars pengar

Tycker kommunal skall betala tillbaka medlemsavgiften för hela 2015 till alla medlemmar som ett plåster på såren. Det borde finnas pengar till de eftersom de finns pengar till sprit. funderar på att gå ur nu, vill inte att mina pengar skall gynna dem

Det kan inte var förenligt med några som helst fackliga intressen att en facklig organisation ska driva restaurang- och hotellverksamhet som i första hand riktar sig till kapitalstarka kunder och inte till de egna medlemmarna. Rörelser som dessutom finansieras av medlemmarna utan att de haft en aning om det. I vilken annan organisation som helst hade ledningen tvingats ställa sina platser till förfogande och ägarintressena avvecklats. Det sista borde för övrigt ha skett för länge sedan när ordförande upptäckte att Kommunal ägde dessa typer av verksamheter. Heder åt Aftonbladet som genomfört den granskning som förbundets revisorer tydligen gjort med förbundna ögon under många år. Att låta en ordförande som uppenbart deltagit i förskringringen av medlemmarnas genom hårt arbete förvärvade slantar sitta kvar på sin post ökar verkligen inte förtroendet för fackliga företrädare och deras syn på sin roll och sitt personliga ansvar. Kommunals ledning framstår som ett gäng moderna Hoffaklumpar utan etik och moral.

Det är skönt att folk själva inser att de gjort fel och tar konsekvenserna av detta. Fast oftast blir höjdarens fall en spark snett uppåt? Knappast ett besök på Arbetsförmedlingen i alla fall...
Nu ska vi ha en ny kassör, någon intresserad? Och vilka krav ska vi ställa i platsannonsen? Inga fingrar i syltburken? Ficklösa byxor?
Kommer det att hjälpa tro, eller får vi snart se samma historia igen? Ack ja, vi kan i alla fall hoppas på bättre lycka nästa gång - för oss medlemmar då!

Anders Bergström borde få en kännbart straff, för medhjälp till stöld.

Får Anders Bergström Lön eller fallskärm efter uppsägningen?
Hur länge och mycket i så fall?
Eller Kanske A -kassa?
Säger man upp sig själv blir man ju avstängd från ersättning i 45 dagar!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-02-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.