Per Groth
Helén Hedqvist Foto: Per Groth

Ändrat schema orsakar protester

|Omgörningar av schemat på Eskilstuna kommuns äldreboenden får anställda att säga ifrån. I eftermiddag håller de en tyst manifestation i staden.

Eskilstuna kommun lägger om sin budget för äldreomsorgen i kommunen. Orsaken är att årets budget inte gått ihop och i stället har gett ett minus på 17 miljoner kronor. För att klara ekonomin ska kommunens äldreboenden lägga om sina scheman. Något som kommer att drabba många av dem som arbetar och har fått dem att protestera.

– Jag arbetar på en avdelning med tio dementa. Redan i dag är vi bara två personer som tar hand om dem fredag, lördag och söndag. Med det nya schemat blir vi två på morgonen sex dagar i veckan. Det går inte. Redan nu har jag kollegor som går hem och gråter efter jobbet för att det är så tungt, säger Helén Hedqvist, arbetsplatsombud och skyddsombud för Kommunal på äldreboendet Tunagården i Eskilstuna.

Hon är en av dem som kommer att vara med på en tyst manifestation idag.

– Jag vet inte ännu hur många som kommer, men vi hade ett fackeltåg i Torshälla i går och då kom det 150 personer.

Vad hoppas ni uppnå?

– Vi vill att kommunen ser över sitt förslag. De säger att det här inte är någon besparing. Och då är det inte ekonomiskt. Men det de gör är att alla enhetschefer måste ta fem procent av budgeten för att lägga undan för oförutsedda utgifter som om någon blir svårt sjuk. De pengarna tas från våra timmar – det blir en neddragning i schemat. Det blir vi som är besparingen.

Manifestationen sker på Fristadstorget i Eskilstuna klockan 16.30 i dag den 6 december.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Hej. I artikeln så framgår det att förändringarna är i de arbetsschema som man har. Innan en sådan förändring får göras så skall det göras en riskbedömning där man tittar på vilka riskerna är och utifrån det så skall det formas åtgärder som säkerställer arbetsmiljön för de anställda. Det framgår inte om detta är gjort, om inte så gör om och gör rätt. Ta hjälp av de verktyg som finns inom arbetsmiljölagstiftningen.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-12-27. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.