Försäkringskassan
Foto: Försäkringskassan

Anmälningar om assistansfusk ökar

|Försäkringskassan trefaldigade förra året sina polisanmälningar om misstänkt assistansfusk, skriver Svenska Dagbladet.
– Detta visar att vi intensifierat arbetet för att motverka kriminella verksamheter, säger Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler till tidningen.

Förra året anmälde Försäkringskassan 87 fall av misstänkt fusk med assistansersättningen till polisen, mot 30 fall året innan, skriver Svenska Dagbladet. Misstankarna handlar till exempel om att företrädare för bolag använt pengar som ska gå till funktionshindrade för privat konsumtion.

Även Försäkringskassans anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har fördubblats, enligt SvD. Det är Ivo som kan dra in bolagens tillstånd.

 

LÄS MER: Tillstånd dras in för assistansbolag

 

2015 rapporterade KA att endast sex bolag fått sina tillstånd indragna under fyra års tid, men nu har också den siffran ökat. KA har begärt ut samtliga återkallanden av tillstånd som fattades förra året, det rör sig om totalt åtta stycken. Det har dock inte i alla de fallen handlat om misstänkta brott.

 

LÄS MER: Skulder stoppar inte assistansföretag

 

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler säger till SvD att polisens utredningar samtidigt inte har blivit effektivare.

– Bedrägeribrotten är svårutredda och tar tid och vår uppfattning är att det fortfarande är lågprioriterat hos polisen. Vi vill se fler åtal och domar, säger Ann-Marie Begler till SvD.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Skriv din kommentar

Kommentarer är tillåtna till 2018-01-26.
Din kommentar kan komma att publiceras som en insändare i KA:s papperstidning.