Hillevi Wahl är journalist och författare.
Hillevi Wahl är journalist och författare.

Är cancer ingen sjukdom?

|Vi var bästisar på lågstadiet, Anna och jag. Vi lekte på bakgårdarna och tränade och tävlingssimmade på utomhusbaden. Hon var alltid lite snabbare än jag, men det gjorde inte så mycket, för hon delade kamratligt med sig av vinsterna, oftast äppeldricka eller glass. Anna var så rolig, så full av bus och alltid nära till skratt. Hon stod gärna med armarna i sidorna och benen stadigt isär, med tofsarna åt varsitt håll. Hon var som en Pippi Långstrump, fast med glasögon.

En dag försvann hon. Efter ett sommarlov kom hon aldrig mer tillbaka och jag fick inte veta vart hon tog vägen. Tack vare Facebook hittade vi dock tillbaka till varandra för ett par år sedan. Hon berättade att de hade flyttat till en annan stad den där sommaren, det gick så hastigt så hon hann aldrig säga hej då. Nu berättade hon om sin fina familj, hunden och allt som hade hänt de senaste fyrtio åren. Hon var sig lik, lika full i sjutton och skrattade lika stort. Det var härligt att höra.

Men bara några månader senare, strax före jul 2012, mejlade hon mitt i natten och var förtvivlad och sa att de hade upptäckt cancer i hennes kropp. Hon hade anat att det var något och sökt läkare gång på gång, men ingen hade tagit henne på allvar, och nu var läget akut. Allting rasade. Julen var ett helvete, innan hon fick komma i gång med läkarsamtal och behandling.

Hon gick med öppna ögon in i ett krig. Det var operationer och komplikationer och cellgifter och strålning och hela insatsstyrkan. Mitt i allt detta orkade underbara Anna skämta vidare. Hennes statusuppdateringar på Facebook var alltid de roligaste, de rakaste, det skönaste. På något sätt lyckades hon uthärda den smärtsamma behandlingen med humor och kärlek. Det verkade gå bra. Men så en dag, kom förtvivlan igen.

Försäkringskassan sa att hennes sjukdagar var slut.

Jag stod helt oförstående. Vadå slut? Hon var ju fortfarande jättesjuk. Det var bara att titta på henne, så fattar man att det var omöjligt att börja jobba: Behandlingar pågår, skelettet smärtar under fötterna och i kroppen. ”Jag har fått avslag, de vill att jag ska börja arbeta. Flera cancersjuka vänner har också fått avslag trots att den ena är nyopererad. De vill att vi ska jobba, trots våra smärtor och alla andra skador vi fått av cytostatikan. Om jag inte klarar mitt jobb, säger Försäkringskassan att de ska hitta ett annat åt mig. Men vem vill börja på något nytt när man är stympad i håret och kämpar med svåra smärtor?”

Hon grät. ”Men läkarintyget då?”

”Det gills inte. Då skulle det ha stått min dödsdag, säger Försäkringskassan.”

Vad är det för samhälle vi har skapat? Jag blev först helt matt. Men sedan blev jag innerligt förbannad. Det här går jag bara inte med på. Det här måste vi ändra på! Det är valår i år. Då lyssnar politikerna. Så nu jäklar, Anna, nu vinner vi det här också!

Ja

I ”Min pappa Ann-Christine” skriver Ester Roxberg ömsint och gripande om vad som händer med en familj när en pappa plötsligt blir kvinna.

Nej

Hemlösheten. En skam för Sverige.

Detta är en krönika. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Är så trött på att inte få någon förståelse om hur jag känner mig, efter ett ex antal stora operationer i buk och lunga,efter många år medicinsk behandling av cytostatika. Sedan 2000 har jag levt med cancer.Sedan 2008 med metastaser som ej går att operera bort. Sjukdomen och alla biverkningar har påverkat mig, jag är t.e.x inte samma lika glada person som tidigare, har inte samma ork och lust att göra olika saker och vara social även om jag så gärna vill.Många tankar om livet har vandrat genom åren, både mitt eget och min familjs liv "utan mig" om cancern skulle bli aggressiv igen. Om en läkare har gett mig 100% sjukskrivning i många år och min sjukdom är inte botad hur kan då andra som FK tro att jag orkar jobba med något överhuvudtaget? Istället för att "bara" övergå till sjukersättning efter alla dessa år och när man är drabbad av cancer .....så måste man genomgå en utredning? Detta tar så mycket energi från mig så att jag knappt orkar med den vardag jag redan har. Känner mig deprimerad,får ångest och blir stressad. Orkar inte! bråka inte med mig! den energi jag har vill jag kunna lägga på det jag tycker är kul och umgås med min familj. Är så trött på att inte få någon förståelse för hur jag känner mig!

Men...

"Dagarna tar slut" efter två och ett halvt år.

Det är illa nog. Men det kan inte vara det som denna text handlar om ifall insjuknandet skedde strax före jul år 2012. Vi skriver nu februari 2014, och inte mycket mera än ett år har gått.

Två och ett halvt år? Njae inte helt rätt.

Direkt citerat från Försäkringskassan:
"Efter 365 dagar har du också bara rätt till sjukpenning om du inte kan klara något arbete som normalt finns på arbetsmarknaden. Men det finns två undantag

- om det kan anses oskäligt att bedöma din arbetsförmåga i förhållande till arbete på den vanliga arbetsmarknaden
- om du är allvarligt sjuk.

Då kan du ha rätt till sjukpenning även i fortsättningen. Efter 365 dagar sänks också sjukpenningen till lite mindre än 75 procent av din inkomst

Efter 914 dagar kan du i regel inte längre få sjukpenning. Du kommer att få ett erbjudande om att delta i en arbetslivsintroduktion på Arbetsförmedlingen. Det finns några undantag från regeln."

De svagaste slås ut. De starka får alltmer lättnader. De starka kan också drabbas och då står de där utan förmåner i tex sjukvård försäkringen. Fast de kanske har köpt sig någon egen förträfflig försäkring. Hur som helst cancern slår mot alla och jag undrar hur topp politikerna tänker! Har de ingen egen nära släkt och vän som drabbas så de får upp ögonen på utslagningen som sker mitt framför ögonen på oss medborgare?

hej! behandlingen av sjuka idag är fruktansvärt! och den verkar fortsätt.med nya olika regler.det verkar som alliansen tror att det är mäniskor som vill vara sjuka. och skickas fram och tillbaka mellan olika instanser. man har som sjuk tillräklikt med att ta hand om sig själv. med värk och ångest som det blir med dom här reglerna som det är. och att få ihop vardagen. utan att jagas av arbetsförmedlingen och fk. så min förhoppning är att det blir en ny regering nu till valet så att en del blir återställt. så att sjuka kan känna sig trygga.

Alla sjuka SKA få hjälp av FK, det är inte alliansens fel"! Ta med dig någon till hjälp, tex någon facklig. Alliansen vill inte "köra över någon" det är bara lätt att skylla på någon. FK SKA Hjälpa alla! Det är deras uppdrag och de ska ha ett trevligtn bemötande, De kan ifrågasättas!.

Jag förstår inte var alla får ifrån, att Alliansen skulle tycka att de som hamnar "mellan stolarna" skulle vara rätt o riktigt o att sjuka ska jagas. Det finns väl ingen Alliansare jag har hört säga att det ska vara så?! Vi måste ställa krav på riktiga svar o påståenden, och försäkringskassan har INTE till uppgift att inte hjälpa! det är självklart att alla sjuka ska hjälpas ,med rehabilitering eller vad som behövs! Om man dessutom inte blir trevligt bemött av FK är det bedrövligt! Ursäkta mig men om deras personal inte sköter sina jobb med bästa förhållningssätt och attityder, måste man be någon om hjälp, för de har ingen rätt att INTE hjälpa.
sluta skyll på den eller den regeringen. Det är så lätt att skylla på någon eller hitta myter o föreställninngar som inte stämmer. Men alla ska bli hjälpta annars behöver vi även här hjälp med coacher som talar för en. Alla har också rätt till att ta med sig någon tex från facket som kan hjälpa en "mot" FK om de inte lyssnar på rätt sätt!!

Skall man behöva kämpa för allt, behandling, mediciner och samtal med läkare.En ensam sjuk patient har inte ork och därmed inte en chans. Var finns informationen i denna svåra situation???????

Hur kan man slå på dom som redan ligger.är dom människor som tar sådana beslut, någon del i hjärnan måste saknas ! Man skäms att vara svensk ! Naturligtvis drabbas inte dom som har gott om pengar dom kan köpa sig toppbehandling men dom som inte har drabbas dubbelt upp. Vad är det för land vi bor i ?Jag lider med er som är drabbade, hoppas att det ordnar sig.
kram Bitte

Bra att ni tar tag i det här problemet. Har varit ute för samma problem med Försäkringskassan, var också tvungen att uppge ett tänkt dödsdatum. Hur ska man kunna göra det när hela ens kropp och själ vill överleva? Nej ett sjukt system är vad det är så snälla ni, kämpa och vinn för mig också.
Kramar från Sandra med obotlig cancer i bukspottkörteln

Sökte 3 ggr på akuten efter 20 kilos viktminskning, yrsel o illamående men inget fel hittades.När cancer konstaterades fick vi lägga oerhört mycket energi på att få till behandling och att få mediciner som behövdes. Efterlyser också relevant information om vilken behandling och hur länge den skall pågå.En sjuk ensamstående patient har inte orken att kämpa mot vården i stället för med den. Tänk på detta inför valet för du kan bli den nästa som drabbas.

Har läst denna artikel och självklart är cancer en sjukdom och kommer så, att förbli. Det är tragiskt när människor drabbas av, som många uppfattar som orättvisor. Vet själv hur det kan vara och säger inte emot. Vad jag inte riktigt kan förstå är, att bara för det är valår och oavsett vart du står politiskt, så påstås det, att våra politiker börjar lyssna. Det är en villfarelse. De säger alltid, att de lyssnar på dig och mig. Det är en sanning utan substans, bara ett utspel i allmänhet. Tomma ord med andra ord. Hur skall en politiker kunna lyssna på dig och mig, när de inte har någon verklighetsförankring än mindre en erfarenhet av livet i allmänhet för andra. Du och jag har nog lagt märke till, att en politiker inte känner till de två enkla orden "JA" och "NEJ" vid ställd fråga. Det svaras oftast på något ovidkommande sätt. Gärna med flera omskrivningar av problemet utan egentligen har svarat på, din fråga. Att leva på hoppet och önskan om, att de skall lyssna, har jag slutat med. De är genomskådade och vartenda ord de säger, klingar falskt.
Så om din tro, förhoppning och önskan är, att det skall bli bra för din bästis genom, att vi går till val i år och att det blir en förändring, ses som föga trolig. Det är samma visa varje val, ord är ord och de är tomma. Bortsett från min egna politiska hemvist som i övrigt är, föga intressant då jag ser dessa människor som talandes med tomma ord. I mina ögon ett verbalt ordbajseri. Den som verbalt, inte innehållsmässigt vinner, kommer snart att hemfalla till, samma törnrosasömn. Tro mig! Historien upprepar sig som bekant och ännu har inget skett som har ändrat den statistiken. Detta oavsett om de heter V, S, M, FP, KD, C, SD, korsningspartiet i Örby eller "MITT PARTI". Det enda riktiga är, att människor i allmänhet ändrar attityd/inställning till saker och ting. Som det är idag så bryr sig sällan den enskilde om sakförhållanden utan bara gnäller för gnällandets skull men när det krävs en insats, är de som bortblåsta. Mycket svenskt. Visa istället samtliga politiska partier i Sverige, ditt missnöje generellt, ställ dem mot väggen. Acceptera inte lösa ord utan påminn dem hela tiden om vad de har lovat. Ifrågasätt dem alltid. Det brukar ha en bra effekt, att ifrågasätta deras existens. Dessa utlovanden, är ofta utan någon form av substans. Det är bara röstfiske. Våra politiker har inte den förmågan att tänka sig in i andras vardag och dess problem. Så kommer det att förbli ända tills vi ställer krav på dem. Vi är idag ett kravlöst samhälle i allmänhet och vi bryr oss mycket lite om att vilja förändra vår attityd till det mesta. Är i grunden mot allt vad orättvisor och dumhet heter men jag ifrågasätter dem också frekvent. Påminna dem hela tiden om deras dödlighet. De är inga robotar bara människor men vi måste upplysa dem om detta faktum. De har lätt för att glida iväg i sina drömmar och tappa förankringen i verkligheten.
Oavsett detta inlägg, ser jag helst, att din bästis får det bra och hjälp med allt denne behöver, det är viktigaste nu. Lösa ord och valseger, hjälper ingen som behöver hjälp.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?
www.baraentanke.se

Till Magnus Wretman. Hej Jag tycker du skriver en hel del bra, som att man alltid ska ifrågasätta allting! Ta reda på fakta och inte bara haka på och hålla med när saker verkar fel. Det kan bli en myt från mun till mun. Däremot kan vi inte tro att "alla" sk politiker skulle vara några utomjordningar som inte är sjuka inte har verklighetsförankring... de har väl någon verklighet, och "de" har jag hört, är bara 4% av befolkningen som är partipolitiker, alltså är det 96 % av svenska befolkningen som inte vill bry sig i att arbeta politiskt, det är vår demokrati.!Hur många länder i världen har nåt som liknar vår demokrati.??? hela tiden ska vi alla ifrågasätta, och inte tro att saker löser sig av sig själva, att "någon" annan politiker ska fixa nåt bättre för mig. Blir något bättre för mig, blir något annat sämre för någon annan... polik o demokrati är JOBBIGT, kräver tid och arbete. vem ska göra det. Du eller jag eller alla vi tillsammans.
de flesta människor har bra grannar kompisar som hjälper o det är så vi behöver leva. Syll inte saker på "någonannan, det kallas "någonannanismen!
Det kommer vi inte långt med! och alla sjuka Ska ha hjälp av FK, tag hjälp av någon, tex ditt fackförbund kan hjälpa dig om du är med i facket, som är VI alla.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2014-02-20. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.