Ylva Månsson.
Ylva Månsson.

Är det Tobias Baudin vi vill ha?

|Vill vi ha en ordförande som är känd till namnet och tillhör klicken som figurerar i alla fackliga sammanhang? Eller vill vi ha någon som kommer ihåg kampen för att få lönen att räcka till? Kamrater – det är nu vi måste höja våra röster för att höras, skriver Ylva Månsson, huvudskyddsombud Kommunal Skåne.

Jag läser i Kommunalarbetaren att Tobias Baudin kandiderar som ny ordförande i Kommunal. Jag känner igen namnet.

När jag läser på lite så ser jag att han är vice ordförande i LO. Att han arbetat som maskinist i Luleå, var ordförande för Kommunal i Norrbotten, blev invald i förbundsstyrelsen 2004 och därefter Kommunals vice ordförande. Han har även gjort en kort politisk karriär inom Socialdemokraterna.

Är det vad vi vill ha i Kommunal?

Vill vi ha en ordförande som är känd till namnet och som tillhör skaran av ”kändisar” i en intim krets som figurerar i många sammanhang? En liten klick människor som alla känner varandra mer eller mindre.

Tobias Baudin har en enorm erfarenhet i dessa sammanhang men känner han för Kommunal eller skulle ordförandeskapet bara vara ytterligare en merit i hans CV?

Är Tobias Baudin vad vi vill ha? Eller vill vi ha en jordnära människa som fortfarande har kvar sitt sunda förnuft och måste kämpa för att lära sig alla skrivna och oskrivna regler i spelet i maktens korridorer? Någon som kommer ihåg kampen att få lönen att räcka till. Någon som känner för och vill kämpa för de kollegor som fortfarande är kvar ute i det verkliga arbetslivet, där pengarna inte haglar in från alla styrelseuppdrag och annat. Någon som minns hur det är att säcka ihop i soffan på kvällen efter ett slitigt arbetspass så fort familjen fått sitt och ungarna har somnat.

Tobias Baudin fick 2011 en paradvåning av Kommunal. Jaha ... Då har han ju bra kontakter!

Är det så vi vill ha det?

Vill vi verkligen ha ytterligare en man i maktposition eller ska vi kvinnor hålla fast eftersom vi ändå är en kvinnodominerad organisation?

Det är nu vi har möjligheten att tala om vad vi vill, innan kongressen fastställer.

Det är nu vi måste höja våra röster för att höras.

Efter kongressen är det för sent. Då får vi tiga och acceptera vårt val.

Kamrater – hur vill vi ha det?

 

Ylva Månsson

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Vänd på hela genuspannkaka? Som tidigare usk medlem Kommunal och senare sjuksköterska ett yrkesval jag ångrar har jag följt utveckling tidigt -80 tal, arbetsmiljö och yrkesvillkor, fackets utveckling, genusdebatt och idag är en av Sveriges ledande experter inom mitt område. Vad jag vet är att Vårdförbundet stagnerat i förlegade yrkes/kvinnoroller och sedan mitten -90 tal ökning andel män i yrket endast 3%. Otroligt allvarligt från omfattande rekryteringsbehov vård-och omsorg där nuvarande ordförande Vårdförbundet trist parantes och ej lyckats prestera historisk arbetsmiljö-och vårdkris. Att nästa ordförande VF bör vara handplockad och man med lyskraft brinnande engagemang med fötterna i myllan är helt nödvändigt radikala grepp krävs för att vända ingrodda vanföreställningar där vårdens kvinnor avgörande nyckel för FOLKHÄLSA och EKONOMI som vilken annan industri som helst - men det har många politiker ej fattat. Patientsäkerhetsfrågor ligger högt på politisk agenda men idag blir anställda i vården sjukt sjuka av den sjuka vårdstressen. Jag tror Kommunals medlemmar- alla kvinnor inte minst undersköterskor behöver tänka nytt. Om första steg Baudin tål att tänkas på - vad jag vet är att kontakter också informella betydande fördel där yttersta maktelit begränsad och rör sig i samma kretsar. Rom byggdes inte på en dag. Envisas och framhärdar oavsett turbulenta händelser Kommunal, Annelie Nordström öppnade dörrar nödvändig genusdebatt kvinnodominerade vårdyrken som också av stor betydelse för Sveriges sjuksköterskor. Önskar Kommunal varmt lycka till fortsatt usk i hjärtat!

Jag håller med. Nuvarande toppskiktet i arbetarrörelsen har totalt missbrukat mitt och mina medlemmars förtroende, och genom att inte avgå direkt och i större skala, visade de bara upp sin makt och vilja att behålla det gamla. Visst är han duktig och driven då han haft dessa fina och viktiga uppdrag innan, men det är förtroende som saknas just nu, och då topparna klart visat hur långt de har fjärmat sig från oss "vanliga dödliga" med sina löner , lägenheter och förmåner, är det inte till hans fördel att han tidigare tillhört toppen.

" Folkets företrädare ska leva i folkets verklighet."
Proletären

Nu snart är dags för en ny ordförande och en helt ny styrelse. Det är inte bara fråga om ordförande utan också en helt ny styrelse som ska både städa efter den nuvarande och återskapa förtroende för kommunal och inte minst föra fram kommunal på ett sätt som vi medlemmar förväntar. Kommunls styrelse har i uppgift att. Leda kommunal framåt både när det gäller att utveckla och att behålla ansiktet ut åt även om medlemmarna get sin röst, den rösten ska påminna om att styrelsen inte glömmer bort vad dem har för makt och varifrån fick dem den förtroendet Tyvärr nuvarande ordföranden och dess styrelse gjorde inte bara ett fel utan också blev skuld satt till medlemes ras och att nu är ett hinder för en helt ny styrelse. Jag tror att det är möjligt att få duktiga kandidater ute i avdelningar och sektioner som kan göra ett bättre jobb. Det måste inte vara en som haft många uppdrag eller är känd för nuvarande ledning.men det är viktigt att det är en som är ärligt och är framdrivannde och naturligtvis föreslås av medlemmarna och inte av den ledningen som är idag. Jag tycker att det skulle vara helt ny valberedning som skulle fått möjlighet att få fram en ny ledning. Tyvärr många kritiska texter har inte möjlighet att publiceras så att medlemmarna kan bilda uppfattning och våga föreslå kandidater.

Mycket kloka ord, men det blir svårt att få en förändring i toppen i kommunal då avdelningarna inte ens krävde avgångarna för skandalen, kongressledamöterna är väl kända och maktstrukturen är mycket svårt att bryta, man tiger och väntar på sin tur att komma upp sig. Maxtider för fackliga uppdrag är ett måste om jag skall vara kvar i kommunal. Topparnas löner är inga medlemslöner och då är vi ingen medlemsorganisation, ett förtroenderåd måste skapas som säkerhetsventil för korruptionen.

Ja, jag håller helt med dig!
Vi ska absolut inte ha några "bekväma" gubbar som snor sig på vårt anletets slit!
Vi borde välja någon från dominera yrken i Kommunal, en vårdbiträde eller en städerska.
Gå tillbaka till våra rötter och börja om.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-04-08. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.