Lennart Perlenhem
Foto: Lennart Perlenhem

”Är man sjuk ska man få sjukpenning”

|Arbetsförmedlingen riktar stark kritik mot regeringens politik som gör att sjuka måste söka jobb istället för att vara sjukskrivna.
– Är man sjuk ska man få sjukpenning från Försäkringskassan, säger Maria Kindahl på Arbetsförmedlingen till Sveriges radio.

Antalet personer som går direkt från sjukskrivning till att söka jobb har ökat med 450 procent sedan 2014. Anledningen är att Försäkringskassan avslår fler fall av sjukpenning när de bedömer arbetsförmågan mot ”normalt förekommande jobb” på arbetsmarknaden, rapporterar Sveriges radio. Förra året handlade det om 8600 personer.

Arbetsförmedlingen jämför dagens situation med hur det var när den borgerliga regeringen 2010 införde den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Då var Socialdemokraterna hårda i sin kritik – och nu är läget detsamma.

– 2010 såg vi att många människor kom till oss och hade en betydande ohälsa och man kom inte under ordnade former. Och i dag ser vi en liknande utveckling. Det är oerhört allvarligt för den enskilde, säger Maria Kindahl, chef för avdelningen rehabilitering för arbete på Arbetsförmedlingen, till Sveriges radio.

Arbetsförmedlingen vill att reglerna för hur man bedömer arbetsförmåga ändras så att människor som är sjuka kan flyttas tillbaka till sjukförsäkringen. De som ändå kan stanna kvar behöver mer stöd, och det kostar. Arbetsförmedlingen kräver därför 84 miljoner extra om året de kommande tre åren, enligt Sveriges radio.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Arbetsförmedlingens uppgift är att förmedla arbete, eller utbildning. De ska ju inte anställa de arbetslösa, utan det ska arbetsgivarna göra. Men, vilken arbetsgivare vill anställa en långtidssjuk lågutbildad kroniker som inte jobbat på flera år?
Inte ens om Arbetsförmedlingen bidrar med 80% av lönen lär intresset vara särskilt stort hos Sveriges arbetsgivare, i synnerhet inte om lönebidraget inte är livslångt.
Låt Arbetsförmedlingen göra sitt jobb med att ge arbetsgivarna arbetslösa som har den kompetens arbetsgivarna eftersöker, och låt någon annan sysselsätta de sjuka. Ja går det inte att få privata arbetsgivare att tänka om så får man kanske istället starta ett "statlig företag för arbetsträning och sånt", Det vore kanske bättre för alla parter, inklusive skattebetalarna? Men, politiskt nytänkande, är det ens möjligt?

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-04-09. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.