Colourbox
Striden om tiden. Foto: Colourbox

Arbetsgivarna vill ta makt över tiden

|Tid är pengar och makt. Arbetsgivarna vill bestämma när du ska arbeta och när du ska vara ledig, utan att betala en krona extra. De kallar det ”flexibilitet” och ”anpassning till vad som gäller i ett modernt samhälle”.

Årets avtalsrörelse handlar inte bara om löner utan också om pressen i arbetslivet. Arbetsgivarna vill få ut mer arbete för samma lön. Facken protesterar mot att de anställda redan nu går på knäna utan möjlighet till återhämtning.

När den svenska arbetarrörelsen bildades i slutet av 1800-talet var en viktig paroll ”Åtta timmars arbete, åtta timmars vila och åtta timmars fritid”.

Kollektivavtalen har under åren formats för att det ska kosta arbetsgivaren mer när arbete utförs på obekväma tider, under helger eller vid övertid.

Det vill arbetsgivarna ändra på genom krav på årsarbetstid, arbetstidsbank och andra metoder för att få bort ersättningar för OB, helgersättningar och övertid. Arbetsgivarna menar att ersättningen för arbete ska vara lika stor när det än utförs under dygnet och under året. Det innebär lönedumpning för den anställde.

 

LÄS OCKSÅ: Strid om tiden väntar i vår

 

Arbetsgivarnas makt över din arbetstid och fritid ökar samtidigt allt mer. Deltider med möjlighet att fylla upp till heltid, delade turer och behovsanställning per timme är exempel på hur den planerade fritiden ersätts av att vara tillgänglig för arbetsgivaren när han behöver dig. SMS-anställningar är den mest utstuderade varianten på det.

I slutet av förra året slog Arbetsdomstolen fast att ”hyvling” av tjänster är tillåten. En arbetsgivare får omvandla en heltid till en deltid, eventuellt med möjlighet att vid behov fylla upp till en heltid.

I årets avtalsrörelse finns även arbetsgivarkrav på kortare varseltid för att ändra schema. Och att rätten till 4 veckors sammanhängande semester ska kunna läggas ut från maj till september istället för som nu under juni-augusti.

Går det kravet igenom kan löntagare tvingas ta semester medan barnen går i skolan.

 

LEDARE: Tuff dragkamp om arbetstiden

 

Pressen i arbetslivet handlar också om kontrollen under arbetstid. Arbetsgivarna kan genom tekniska lösningar övervaka var de anställda befinner sig och vilka arbetsmoment de utför. Scheman läggs så tight att det inte finns tid till andhämtning eller att gå på toaletten.

Allt färre kan planera sitt liv när det gäller arbete, fritid och vila som arbetarrörelsen kämpade för när den bildades.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Sanslöst! Tror verkligen arbetsgivarna att det finns personal som ställer upp kvällar , helger, storhelger och nätter utan ob lön. Då måste de vakna upp nu. Det som är tuffast med jobbet, att ha en familj i balans med tydliga rutiner sätts ur spel när man har dessa arbetstider. Skulle inte det vara högre lön då så skulle det vara kris i Sverige. Har vi ingen personal nu, hur i helsike tror de att man ska få det med såna villkor.

Det blir dyrare och dyrare för arbetsgivaren att ha anställda. Nya arbetsmiljölagar som ställer hårdare krav, ökade löner, arbetsgivaravgifter, pensioner, sjuklön, föräldralön och annat.
Kontentan blir att varje anställd måste jobba mer för att det ska gå ihop. Vi skjuter oss själva i foten när vi ställer krav.
De flesta arbetsgivare är inte av ondo.

Dax för Kommunal och säga upp alla konstiga överenskommelse med AG och börja följa lagen o AB/ hök, kan man ju fundera när man i kommunal öppnat upp för att ta bort Ob- tillägget. Man har öppnat upp o skapat ett 'predikat'. Kommunal kan inte lägga över detta på AG parten, man säger ju själv att det är bättre att alla får lika av kakan, frågan är bara vilka vill då jobba kvällar, helger samt storhelger. Ärligt talat så de som tecknar sådana avtal, borde fundera vad man gör på jobbet. Snacka om tankevurpa, det är ett stort tjänstefel o man borde förlora sin rätt att teckna avtal för all framtid. En sådan tankevurpa/ tjänstefel, för oss vanliga arbetstagare hade det lett till uppsägning. Man säljer verkligen ut det fackliga löftet om man slänger lite stort med orden o leker med tanken på vilka konsekvenser detta får för alla yrkesverksamma inom yrken som har arbetstid dygnets alla timmar. Man fundera även hur S partiet fundera när deras repsentanter på SKL verkar ha gått ifrån sin egna ideologi. Stata samhället är på intåg med stora steg, det är tråkigt att våra tjänstemän/ förtroendevalda/ ombudsmän inte drar i nödbromsen utan väljer att utöka sitt samarbete genom att gifta sig med AG (dvs utökar tätt samarbete med SKL) kanske vore det på tiden o skilja sig o upp till kamp för sina medlemmar. Hagagatan 2 det är dax och vakna och göra skäl för traktamentet. Svenska folket har vaknat o kommunal har ju sin egna väckarklocka tuppen. Bara o börja jobba det räcker inte att bara vakna.

Då kan fackförbund o AG lägga ner, massuppsägningar. Vi biter oss själva i svansen, vill ha flexibel arbetstid med årsarbetstid, inviduella schema så så får vi ta det onda med det goda.

Känner att det var skönt att jag återfick kontrollen 2013 över min arbetstid. Böt yrke, från kommunalanställd undersköterska till butiksanställd. Det allra bästa jag har någonsin gjort. Noll risk för inbeordring, jag ÄR LEDIG när jag är ledig, får inga mysko samtal om sjuka kollegor. Trots att jag idag faktiskt jobbar mer timmar per vecka, så har jag bättre lön, mer fritid, bättre återhämtning, mindre stress och mer frihet. Så helt underbart. Det gör mycket. Och inte att tala om när jag var uska att man alltid då hade skuldkänsla när man var sjuk. För då visste man att någon annan blev beordrad att jobba. Idag har jag ingen skuldkänsla alls.

Blir så jäkla arg när jag läser. Jag blev beviljad ledigt (minustid) två veckor innan en fredagskväll och med en bokad vikarie på min rad. Fick samtal på torsdagen att min parhästs vikarie sjukanmält sig så jag blev beordrad att gå in på hans tur. Fick ingen annan ersättning än tillbaka plustiden. Kommer ingen vart då arbetsgivaren har rätt. Tycker det är så fel då jag hade en vik på min tur men hon återkallad bara ledigheten. Snacka om att arbetsgivarn har makt.
Om en vecka ska vi ha en obligatorisk utbildning på jobbet och då får de som är lediga plustid för dagen medan jag som har arbetstid på 8,75 h på schemat måste ta minustid 0,75 h. Inte så jag går under men varför ska jag betala med mina surt inarbetade timmar?
Man blir både ledsen och besviken så det är väl tur att jag älskar mitt jobb, mina gamlingar och mina underbara arbetskamrater.

Har länge funderar över vad som hänt på arbetsmarknaden. Vi pressas mer och mer av knepiga scheman, tighta dagar med dagens uppgifter i telefonen. Våra kamrater blir samordnare och skall då pressa sina kollegor än mer. Men...nu har jag fått lite förklaring till vad det är som händer, på en föreläsning berättades det att år 1990 arbetade vi i princip oavsett yrke 1,0, men nu år 2016-2017 har vi ett arbete som kräver oss på 1,4. Där ligger den stora skillnaden och förklarar varför vi inte orkar längre. Det hjälper inte att man försöker med 6 timmars arbetsdag, för vi orkar faktiskt inte så mycket till.

Detta är ju helt vansinnigt!! Man blir så arg och besviken
Dom vill vi ska arbeta mer för mindre lön
Hur länge tror dom att vi ska orka??
Hur ser deras avtal ut angående övertid etc??

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-04-03. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.