Assistansutredare tonar ner förslag

|Gunilla Malmborg, som på regeringens uppdrag utreder LSS och personlig assistans vill tona ner den bild av utredningen som spridits de senaste veckorna.
I en intervju med Svenska Dagbladet understryker att hon att det ännu inte finns något färdigt.

– Jag är ledsen över oron som sprids, för det här är inte mina färdiga förslag, säger hon till Svenska Dagbladet.

Som KA berättat i två artiklar har delar av utredningens första utkast läckt ut i förväg. Läs mer om det här och här

Det har bland annat handlat om att assistans för barn och personer över 80 år ska ersättas med andra insatser. Men det som läckt ut är enligt Gunilla Malmborg att betrakta som diskussionsmaterial.

– Det här är ett internt utkast bland många som är till för att vi ska kunna diskutera olika scenarier, säger hon till SvD.

Hon lovar att hennes förslag, vad det än blir, inte kommer innebära några försämringar för barn och unga i vart fall.

– Det är inte tal om några försämringar för barn och unga. Jag vill att insatserna i hela LSS ska vara ändamålsenliga för hela målgruppen, säger hon i intervjun.

Gunilla Malmborg säger också att hon kommer att behöva mer tid på sig för sin utredning, som därmed inte ser ut att bli färdig till den 1 oktober som det var tänkt.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Tiil utredaren Gunilla Malmborg:
Vad jag har förstått så har inget nytt hänt, inga nya direktiv från regeringen lämnats till den utredning som Gunilla Malmborg har fått i uppdrag att genomföra. Turligt nog kommer den kanske bli klar efter valrörelsen - då kan väl den kanske avslutas ganska snabbt och läggas till handlingarna! Det är inte utan att vi som är socialdemokrater djupt engagerade i LSS och samtidigt står upp för mänskliga rättigheter, inte väntar oss någon egentlig förändring. Utredningen får väl ses som ett försöka att lägga frågan åt sidan inför valrörelsen. Men där tar man fel - många inom socialdemokratin är mycket engagerade i frågan och för min de handlar det om djup oro och ett brott mot mänskliga rättigheter - det har också gått snabbt att skära ner i LSS och personlig assistans. Min fråga är vad har egentligen fackförbundet Kommunal gjort för att stödja sina medlemmar - tidigare ca 120 000 personliga assistenter som snart är en yrkeskår som inte finns längre. Framförallt är det allt svårare att få assistenter - de vågar inte ta jobb som det ser ut nu.. Skäms Kommunal!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-03-23. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.