Det var kravallerna i Malmöförorten Rosengård som fick henne intresserad. Susanna Magnusson forskar i ämnet strategisk kommunikation vid Lunds universitet. Ett ämne som kan beskrivas som hur bland annat myndigheter når ut med information till eller lyssnar in oss medborgare.

2010 när Susanna valde ämne för sin doktorsavhandling pågick fortfarande kravallerna och stenkastningen mot brandmän i Rosengård.

– Jag kontaktade räddningstjänsten och fick reda på att de själva tyckte att de hade problem med just kommunikationen och att de redan påbörjat ett arbete om hur de nådde dem som bor i Rosengård, säger Susanna Magnusson.

Det blev startskottet på ett nästan fyra år långt arbete. Det hon såg i sin undersökning var att räddningstjänsten löste sin dåliga kommunikation med att rekrytera brandvärdar som kom från länder som många av de boende i Rosengård kommer ifrån.

– Men det är att göra det lätt för sig. Det handlar inte så mycket om vilket land man kommer från som om hur man bemöter människor.

Brandvärdarna lyckades ofta bättre än brandmännen i mötet med de som bor i Rosengård. Det oavsett om de pratade samma språk som dem de mötte eller inte.

– Klart det kan spela roll om det är en kvinna med slöja som knackar dörr när man vill informera om något och jobbar man i en stad som Malmö kan det vara bra att kunna arabiska. Men det är inte det som är viktigast. Även de värdar som inte kunde språket lyckades bra. Det handlar om vilken attityd man tar på sig. Värdarna var lyssnande och lyhörda.

Vad vill du ge för tips till brandmännen själva? Vad kan de göra för att nå ut till unga i områden med mycket problem?

– Jag har den djupaste respekt för deras svåra arbete. De är oerhörda förebilder för många. Det är en viktig roll som ger makt att påverka i positiv riktning. Det finns redan i dag skolbrandmän som är ute på skolorna. Det är väldigt viktigt, säger Susanna Magnusson.