Här är avtalskraven

|Här är en lista på Kommunals och SKL:s krav inför avtalsrörelsen.

LÄS OCKSÅ: Lenita Granlund: ”Strejkviljan är hög”

 

Kommunals krav:

◗ Minst 661 kronor i genomsnitt per månad och heltidsanställd.
◗ Minst 400 kronor extra till alla undersköterskor i genomsnitt per månad och heltidsanställd. (Med undersköterskor avses arbetstagare som genomgått vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande).
◗ Lägstalöner och samtliga ersättningar höjs med ett procenttal som motsvarar löneökningarna.
◗ Den högre lägstalönen (20 120 kronor) ska ges direkt efter utbildning, kravet på ett års sammanlagd anställning skrotas.
◗ Det centrala avtalet ska ha tydligare skrivningar om lokal lönebildning, där ska bland annat ett erfarenhetstillägg ingå.
◗ Tidsplan för heltid införs, i den ingår en översyn av delade turer, helgtjänstgöring, arbetstidens förläggning och bemanning.
◗ Visstidsanställning konverteras till tillsvidareanställningar efter 721 dagar räknat på en femårsperiod. Både vikariat och allmän visstidsanställning ska räknas.
◗ Bilaga J som reglerar jourarbetet ersätts med en ny bilaga.
◗ Lägstalöner införs för anställda i arbetsmarknadspolitiska åtgärder och att avtalet som reglerar villkoren, BEA, ses över.
◗ Karensavdraget begränsas till 8 timmar för personliga assistenter.
◗ Räddningstjänsten ska ha rätt till storhelgstillägg fler dagar.
◗ Regel i avtalet om arbetsgivarens omplaceringsskyldighet vid arbetsbrist för personliga assistenter.
◗ Ettårigt avtal.

 

LÄS OCKSÅ: ”Yes!” – kravet väcker jubel på vårdgolvet

 

SKL:s krav:

◗ Tillsvidareavtal eller en lång avtalsperiod.
◗ Lokal lönebildning.
◗ Ingen individgaranti.
◗ Inga bestämmelser om lägstalöner.
◗ Mer flexibla anställningsvillkor och större möjlighet till lokal anpassning.
◗ Anpassa bestämmelser om ob-ersättning.
◗ Enklare bestämmelser om arbetsbrist. Tydligare koppling mellan verksamhet där arbetsbristen uppstår och turordningskretsen.
◗ Ägna uppmärksamhet åt att villkor i avtal stödjer jämställdhet.
◗ Anpassa avtalen för arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att underlätta för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

 

LÄS OCKSÅ: SKL vill ha flexiblare villkor

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Vi som jobbar inom förskola smittas ofta av sjuka barn som borde stannat hemma.Föräldrarna får 80% från första dagen medan vi får karensdag .

Vad är detta för skämt? Vi jobbar o sliter o pamparna i Kommunal festar o reser för våra pengar ... Skäms.

Ta bort Jourtid helt. All tid man är på jobbet skall räknas in i din arbetstid. Beredskap som det heter idag är utanför dina 40 timmar i veckan. Och detta med en dålig ersättning på mellan 20 -26 kr i timmen beroende på din inkomst. Det finns så många lagar idag om arbetstid , hur länge man får jobba , hur lång vila man skall ha m m. Därför är det konstigt att man kan godkänna beredskap(jour) som är utanför arbetstidslagen.

Fick höra att om man är anställd på natten så ska man ha rätt till nattob om man går in på möte och utbildningar på dagtid. Och att man ska kunna gå 6 år tillbaka och få detta utbetalt. Hade ju verkligen varit super med tanke på att man vissa gånger gått av kl 07.15 för att sedan få infinna sig på ett möte kl 13.00. Inte mycket sömn där inte.
Sen undrar jag också varför vi nattare oftast bara får en löneökning runt 400-600 varje år. Känns som vi inte verka få samma uppskattning som andra uskor som jobbar dag..inte för att dom är högt betalda. Jag har 22900 i mån och har varit fast anställd sedan 2009 och tycker verkligen att jag släpat efter kopiöst mycket. Vad kan jag begära? Kan jag begära ett rejält lönelyft? Tacksam för svar.
Mvh tina

Ta bort jourtid hel. Eftersom det inte räknas in som arbetstid.
All arbetat tid som man är på jobbet ska man ha betalt för och ska ingå i arbetstiden.
Vi jobbar ihjäl oss. Och inprincip GRATIS. Över 40 h jour på 6 veckor är en hel arbetsvecka som inte räknas in som arbetstid och som jag får 26kr i timmen för. Hur ska vi ha möjligheten att jobba heltid utan att gå in i väggen? Och viktigaste av allt. När ska jag orka vara mamma och få umgås med min familj? Är på jobbet 130% som det ser ut just nu. Oacceptabelt!
Slopa Jouren helt!

Ta väck karensdagen för oss som jobbar inom sjukvården. Vi kan stå mitt upp i kräksjuka och influensa och får en karensdag om vi blir sjuka för att vi har tagit hand om patienterna som är sjuka.Sen tycker jag att ni skall jobba för att vi som jobbar natten skall kunna jobba 80% och få en heltidslön. För det är stor skillnad att jobba dag/kväll mot att jobba enbart natt. Det är ju självvalt att jobba natt. Det är tuffare att jobba natt för kroppen.

Det bästa förslaget som komunal någonsin kommit fram med. Folk måste förstå att det är jobbigt att jobba natt.. som det är nu så vill inte många jobba natt men de har ändå svårt att förstå hur brtungande det är att jobba natt.jag önskar och hoppas det går igenom ..

Absolut det bästa avtalet för oss som jobbar heltid natt. Inte många som förstår hur mycket det tär på kroppen att jobba så. Hoppas detta går igenom så kan vi jobba o må bra på vår lediga tid. Inte många som tänker på att vi sover bort många sk lediga dagar.

Karensavdrag på max 8timmar till personliga assistenter? Kommer väl gälla som jobbar dygn eller mycket långa pass? Jag jobbar som omsorgsassistent och jobbar varann helg med 24 timmars pass bland annat.

Hej
Jag undrar varför man som personlig assistent
Får så fruktansvärt dålig jour ersättning på sovande natt? Vem har kommit på den "underbara" idén. Jag anser att så länge man befinner sig på jobbet ska man ha sin Tim lön hela dygnet. Man kan ju inte fritt förfoga över dom timmarna, nej bättre arbetsavtal tack!
Vi har på mitt jobb 26 kr i timmen! Från kl 21.30-08.00 och det är uruselt.
Så nästan hälften av dom timmarna jag jobbar på ett dygn ger i stort sett ingenting!

I den kommun jag arbetar så är kommunens lönepolitik sedan flera år tillbaka att höja lägsta löner och de som de anser har tillräckligt hög lön får ingen löneökning alls, oavsett hur bra de anser arbetstagaren vara. Vad anser Kommunal om det och hur agerar ni? Finns även andra stora frågetecken till kommunens lönesättningar som jag framfört till sektionen. Kanske dags att ha löpande kontroller att avtal följs eller skapa samverkanskommittéer i alla kommuner så inte vi på golvet ska behöva slåss för våra rättigheter.

Den fjuttiga lönehöjning kommer aldrig bli så det kan locka tillbaka några medlemmar och/eller tillfredställa medlemmarna. De var redan mycket missnöjda innan dessa skandaler. Så blir inte löneökningen mer efter denna skandal, kommer ännu fler lämna kommunal! Och kom bara inte och lägg ut att kommunalare har fått en löneökning på så och så många procent! Prata i lönesumma. Prata procent ökningar i våra löner, låter så väldigt mycket. Men är bara en liten skitsumma i förhållande till andras löner. Här jobbar man helger, kvällar, stor helger och har ett väldigt stort ansvar i vården och får inte mer i lön. På min arbetsplats är det stora diskussioner om de ska stanna så får det bli ett rejält mycket högre lön än kommunal arbetar för nu. Och de tycker att ett års gratis medlemskap ska och genomföras.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-02-10. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.