Avtalsrörelsens hetaste frågor

|Avtalsrörelsen blir ovissare än på länge. För första gången sedan 1993 sker förhandlingarna utan en LO-samordning. KA har frågat lokala fackliga företrädare vilka krav som är viktigast.

Nästa år ska Kommunal förhandla fram nya avtal för sina cirka 500 000 medlemmar. Framåt jul är det klart vilka krav som Kommunal ska driva.

Kommunal var ett av de förbund som för två veckor sedan sade nej till en allmän låg-lönesatsning när LO-förbunden skulle ta ställning till en gemensam samordning. Därmed sprack enigheten (läs mer om det här).

I stället vill Kommunal att undersköterskorna ska få större löneökningar än andra (läs mer här). Kravet har drivits hela hösten och har stöd av industrifacken IF Metall och GS-facket, även efter att samordningen spruckit (läs mer här).

Kommunals största avtal löper ut sista april. Det gäller anställda i kommun och landsting. KA har frågat lokala fackliga företrädare vilka krav som är viktigast. Högst upp på listan står krontalspåslag i stället för procentpåslag. Frågan är om det går att förena med Kommunals vilja att satsa på undersköterskorna. 

Avtalssekreterare Lenita Granlund svarar på det och flera andra avtalsfrågor här.

 

Så tycker lokala facken:

Vi har frågat Kommunals fackliga sektioner på kommun- och landstingssidan vilka frågor de anser är viktiga att driva i avtalsrörelsen. De har fått rangordna från 1-5 hur viktig de tycker olika frågor är, där 5 står för mycket viktig, 4 för viktig, osv. Procenttalen står för hur många procent som rang­ordnat frågan som mycket viktig. Vi fick svar från 289 av 379 sektioner (76 procent).

Löneökning i krontal*: 82 procent

Rätt till heltid: 79 procent

Hög löneökning: 76 procent

Mot delade turer: 70 procent

Rätt till arbetskläder: 67 procent

Höjda lägstlöner: 55 procent

Bättre OB och jour: 45 procent

Annat lönesystem: 36 procent

Individgarantin**: 30 procent

* Kommunal har på senare år krävt löneökningar i krontal i stället för procent, som ett sätt att få ut mer pengar än vad procent på Kommunals låga löner skulle ge. Mycket viktig fråga enligt 82 procent.

** I de senaste avtalen som Kommunal har slutit saknas den så kallade individ­garantin, en garanterad lägsta löneökning för alla. 30 procent anser att det är mycket viktigt att återinföra individgarantin.

 

LÄS OCKSÅ: Fem röster om avtalsrörelsen

 

Grafik: Erik Nylund

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Lönen är viktig även rätten till heltid

det är viktigt att man noga tänker efter hur rätten till heltid skall lösas så att det inte påverkar arbetsmiljön med alltför många helger och delade turer.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2015-11-20. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.