Region Västmanland
Foto: Region Västmanland

Bättre nattvillkor i Västmanland

|De kommunalare som jobbar natt i Region Västmanland får samma villkor som sjuksköterskorna har haft. Det är innebörden i ett nytt kollektivavtal.
– Ett bra avtal för våra medlemmar, säger Kommunals ombudsman Yvonne Lipskog i ett uttalande.

Avtalet berör alla regionens undersköterskor, skötare, barnskötare och ambulanssjukvårdare som jobbar ständig natt eller rotation natt, och innebär i korthet att:

• En arbetad natt ger en arbetstidsförkortning med 2 timmar och 45 minuter och ett veckoarbetstidsmått på 34 timmar och 15 minuter.

• Två arbetade nätter ger en arbetstidsförkortning på 5 timmar och 30 minuter och ett veckoarbetstidsmått på 31 timmar och 30 minuter.

• Fler arbetade nätter motsvarar ständig nattjänstgöring och ger ett veckoarbetstidsmått på 32 timmar.

LÄS OCKSÅ: Kronoberg höjer ob-tillägget

Kommunalarna får nu med detta alltså samma villkor som sjuksköterskorna fick i fjol. Syftet är att ge mer utrymme för återhämtning för nattarbetare.

– Nu finns valet att arbeta heltid med arbetstidsförkortning samtidigt som vi kan få en bättre arbetsmiljö med ett lägre sjukskrivningstal och en bättre fritid, säger Yvonne Lipskog.

Också arbetsgivarsidan är nöjd:

– Vi tror på det här avtalet och arbetstidsmodellens hälsosamma effekter för våra medarbetare, säger Björn Forsberg, förhandlingschef på Region Västmanland.

Den nya arbetstidsmodellen införs succesivt under året.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2018-03-07 14:48