– Jag arbetar inom brandförsvaret. Och jag är inte heterosexuell.

Med de, fortfarande närmast tabubelagda, orden inledde brandingenjören Henry Linnsén sitt anförande på seminariet ”Räddningstjänst för alla – eller?”.

 

Han berättade bland annat att det hänt att han duschat ensam efter fysövningar, eftersom han var rädd att det skulle komma ut att han gillade killar.

– Hur skulle det då vara att vara kvinnlig rökdykare och lesbisk? Känn på den, sa Henry Linnsén och fortsatte: Frågorna borde vara ickefrågor, vi lever ändå på 2000-talet.

Han sa också att hans sexuella läggning bara är en liten del av vem han är som människa.

 

Stockholms brandförsvars chef Jan Wisén, själv öppet homosexuell, menade att det är ett arbetsmiljöproblem att så få brandmän är öppna hbt-personer.

– Vi måste kunna kommunicera med människor i kris, oavsett deras kön och deras läggning. Men jag har, av egen erfarenhet, full respekt och förståelse för de brandmän som inte vågar kliva fram.

 

Räddningsverkets avgående generaldirektör Göran Gunnarsson deltog också på seminariet. Han menade att det viktiga inte bara är att våga ”komma ut ur garderoben”:

– Vi som står utanför garderoberna ska öppna dörrarna. Komma ut är individens val, men att öppna dörrarna är gruppens ansvar.

Gunnarsson sa också att det är en trovärdighetsfråga för räddningstjänsten att ha personer som är öppna med sin hbt-läggning:

– Vi ska spegla det samhälle vi lever i.

 

Från Kommunals sida deltog sektionsordföranden Matts Jangerstad:

– Vi jobbar med hbt-frågor inom hela den fackliga organisationen. Det är en arbetsmiljöfråga i högsta grad och det är en facklig uppgift att se till att våra medlemmar har det bra, sa han.

 

Stora applåder fick en brandman som reste sig och sa:

– Jag är brandman och bög. Det är viktigt att våga föra debatten, många tystas ner, fram med fler heterosexuella vita män som vågar föra debatten. För det finns kolleger med en gammal syn på homosexualitet och de som blir hörda är ofta de som drar bögskämten.

 

Hbt-personer: Samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

 

Så kan du vara ett stöd - Henry Linnséns tips till heterosexuella brandmän som vill vara ett stöd för homosexuella:

• Våga fråga.

• Stå för din åsikt.

• Ta ställning i diskussionen.

• Våga vara nyfiken.

• Våga se olikheten som en tillgång.