Borg attackerar lägstalönerna

|När finansminister Anders Borg tog emot Långtidsutredningen kom en attack på de lågavlönade LO-förbundens löneavtal.
-- De förefaller ha en menlig effekt, sa Borg om avtalens lägstalöner.

Långtidsutredningen består av ett antal rapporter från olika forskare. De har presenterats i omgångar. När Anders Borg tog emot utredningen var det speciellt en rapport som han framhöll som intressant, professor Nils Gottfries om lönebildningen.
Gottfries utgångspunkt är en nationalekonomisk teori där lönebildningen bestämmer ”den naturliga arbetslösheten”.

Facklig kamp målas där ut som en boven bakom hög arbetslöshet i ”effektivitetslöneteorin”.  Så här skriver Gottfries om teorins slutsatser:
”Med hot om strejk kan fackföreningarna kräva en högre lön än vad företaget själv skulle sätta. Facket lägger på ett pålägg på arbetsgivarens föredragna lön. Detta skiftar lönekurvan uppåt och höjer arbetslösheten i jämvikt”

Det var Gottfries slutsatser om lägstalönernas betydelse för arbetslösheten, speciellt ungdomars och lågutbildades, som Anders Borg ansåg intressant. Och det var lägstalönerna inom servicesektorn finansministern sköt in sig på.
– Det förefaller att lägstalönerna är ett större problem än vi trott. Det förfaller som att avtalens, Hotell och Restaurang, Handels och Kommunals, lägsta lönenivåer har en menlig effekt.

Höjda lägstalöner har varit en hjärtefråga för de LO-fack som finansministern pekar ut. Kommunal drog i början på 2000-talet slutsatsen att låga lägstalöner drog ner lönenivån för alla medlemmar. I senaste numret av KA tycker också Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund att Kommunal istället borde varit tuffare i avtalsrörelsen.
- Anders Borgs uttalande är ett hån mot våra lågavlönade medlemmar. Borg ska inte lägga sig i lönebildningen, säger hon nu.
- Om han tycker att en lägsta lön på 15 685 kr före skatt är för hög, så kan han gott prova på att ha en sådan lön en månad. Och eftersom 48 procent av våra medlemmar inom kommuner och landsting har deltid är lönen i realiteten ännu lägre.

Enligt Kommunals ordförande Annelie Nordström är receptet på sänkta lägstalöner ett hot mot möjligheterna att framåt attrahera kvalificerad arbetskraft till välfärdssektorn.
Handels ordförande Lars-Anders Häggström tycker att Borgs uttalande är rena dravlet.
– Vet Anders Borg vilka lägstalöner vi har? Det finns inte en chans att sänka dem. Regeringen verkar vilja skapa ett låglöneproletariat, men det vågar man inte säga, säger Häggström till Dagens Industri.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Ingen övertidsersättning,standby anställning,lägre lön, semesterlönen inbakad i lönen, använda egen bil i tjänsten utan ersättning mm.

Varför klaga det kommer att drabba alla för eller senare med Borg i makten

Tyvärr får vi leva i ett orättvis samhälle, det finns ingen direkt respekt och moral. Politikerna bör skilja mellan moral och egoism. En moralisk handling förutsätter man att bortser ifrån egenintresset.
Låg lön har de kanske inte fått uppleva direkt själva mer än indirekt genom läsa i media? Men det är min teori.
Annars förstår jag inte varför vissa medborgare ska ha mycket sämre lön än andra, mer än att det kan handla om egosim.
Sjukvårdspersonalen t.ex. har ett enormt stort ansvar eftersom deras grundansvar är att främja hälsa, förebygga sjukdom, återställa hälsa m.m. De lägger sin tid och själ på bästa sätt för att rädda patienter, annars tror jag inte de valt sådant yrke. Sedan finns det orättvisor i fler yrkesområde men ville nämna något som jag anser bör få mer betalt.

Sådana här moderatuttalandan är ju vad de står för, emellanåt slinker det ut sådana grodor ur moderatmunnarna, när de inte tänker sig för. Det är som jag alltid har sagt, samma gamla
Sammanfattningsvis, det ligger till så här för att tala klartext; högerregeringen vill försvaga a-kassorna, och på så vis försvagar man fackförbunden, och försvagar man LO - så försvagar man Socialdemokratin. När det är klart, är till stor del systemskiftet i högerreregerings ideologi färdigutvecklad. Det är det här kalla, orättvisa samhället vi är med väldig fart mot. får det vara nog med den orättvisa "stupstocksregeringen" vi har! Så här sade Sveriges Finansminister i SVT 9 dec; Borg sa själv i förra valrörelsen, på frågan av K-G Bergström, om folk kan leva på 7000 kr/mån. Sveriges finansminster Anders Borg (m) -"Grundbeloppet ligger på en nivå på 7000 kr som gör att man skall kunna hantera situationen", slutcitat. Men men grattis svenskar, ni har valt fram den här högerregeringen 4 år till. Skyll inte på mig, jag röstade inte på dem...

Lägsta lönen 16 385 kr före skatt är nog bara vecko-peng för Anders Borg! Han kunde bara för skoj skull bara räkna på hur han skulle få sin ekonomin att varje månad gå ihop. Låt oss enas och gå samman för att få lika, bättre och rättvise märkta löner! Kan man förenas i Tunisien, Egypten och många andra länder så kan vi här hemma. Tillsammans är vi starka!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2011-02-24 13:34