– Ingen ska behöva omkomma eller skadas av bränder – det är vår vision. För att nå det målet måste man satsa mycket på förebyggande arbete, bland annat genom att informera allmänheten om brandsäkerhet. I dag jobbar vi med utåtriktad verksamhet där vi besöker evenemang och informerar om brandsäkerhet – det nya nu är att vi ska arbeta med händelsebaserade hembesök och träffa människor i områden som nyligen drabbats av brand. Vi tror att många tänker, kan det hända hos grannen så kan det hända hos mig, och det är mycket lättare att prata med människor som är mottagliga för informationen vi ger.

Hur ska ni gå till väga?

– Vi är tolv brandmän som ska testa att arbeta med händelsebaserade hembesök och de områden vi besöker kommer också förvarnas om att vi kan komma på besök genom en informationsbroschyr i brevlådan. Väl där kommer vi berätta om hur man som privatperson kan skydda sig mot bränder. Förhoppningen är också att informationen sprids mellan grannarna i området eftersom vi inte kommer hinna besöka alla.

Vilka är de bästa brandsäkerhetsråden?

– Det absolut viktigaste är att ha minst en fungerande brandvarnare hemma. Vi lämnar inte ett hem som vi besöker utan en brandvarnare, det har vi alltid med oss. Där bränder väl sprider sig saknas ofta brandvarnare och med tanke på vilken billig livförsäkring det är så är det såklart väldigt onödigt. En vanlig orsak till bränder i hemmet är att glömma spisplattor påslagna så en spisvakt kan också vara bra att ha.

Ni är tolv brandmän inledningsvis – vad är målet?

– Det arbete som vi börjar med nu är en liten tårtbit av vårt förebyggande arbete men det är viktigt att allt det man gör faktiskt fungerar. Under hösten är vi bara tolv med i projektet som sedan ska utvärderas. Vi måste veta hur allmänheten tagit emot detta och om arbetsmodellen passar vår organisation. Om det verkar fungera ska modellen spridas i hela organisationen efter årsskiftet. Då är det 200 brandmän inom Räddningstjänsten Skåne Nordväst som ska arbeta likadant.