Colourbox
Foto: Colourbox

Böter när bussförare mobiltittar

|Bussbolag för böta 1 000 kronor när busschaufförer i Västerbotten använder mobilen under körning. Under 2017 har hittills fyra förare blivit anmälda.

Länstrafiken i Västerbotten, som upphandlar busstrafiken i länet, har ett avtal med entreprenörerna om att de får böta när deras busschaufförer använder mobilen på ett olämpligt sätt. Det kan till exempel handla om att hålla mobilen i handen och prata i den under körning.

Det är passagerare som har anmält de fyra förare som i år har orsakat böter för arbetsgivaren. Länstrafiken i Västerbotten uppmanar fler resenärer att anmäla busschaufförer som felaktigt använder mobilen under körning.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Självklart ska inte busschaufförer videosamtala, surfa eller sms.a under körning. Däremot vänder jag mig emot att vi yrkesförare inte ska kunna ta kortare viktiga mobilsamtal under körning. Det här med mobiltelefoner och busschaufförer har utvecklats till ett nationellt paniksyndrom. En social och kulturellt skapad ängslan kring något som inte behöver vara farligt. Det finns till och med undersökningar som tyder på att chauffören ökar sin uppmärksamhet när han pratar i telefonen under körning. Det finns mycket värre saker man kan drabbas som bussresenär. Det är trötta chaufförer bakom ratten och dom är många.

Skriv din kommentar

Kommentarer är tillåtna till 2017-08-31.
Din kommentar kan komma att publiceras som en insändare i KA:s papperstidning.