Bygg bostäder som folk har råd med!

|Av olika anledningar har min familj plötsligt kastats ut i Stockholms bostadsdjungel. Från att ha bott på samma ställe i tjugo år insåg vi plötsligt hur tufft det är att ta sig fram för den som inte har en bostad.

Bostadsmarknaden är full av giriga andrahandsuthyrare som tar oskäligt mycket betalt för att hyra ut sin möblerade lägenhet eller hus. Samtidigt finns en brist på billiga hyresrätter som passar unga människor, barnfamiljer och pensionärer.

Situationen gör att många människor påverkas och får svårt att leva sina liv. För utan en fast adress blir det svårt att säga till arbetsgivaren vart lönebeskeden ska skickas. Det blir svårt för barnen att kunna gå i skolan eller förskolan och för hela familjen att leva ett tryggt liv. Vanliga saker som att ta hem kompisar, vänner eller släktingar på middag blir en omöjlighet.

Väldigt snabbt kommer den som saknar bostad in i en nedåtgående spiral, och utan kontaktnät och pengar är det lätt att hamna i en utsatt situation. För utan tryggheten med ett eget hem kommer ohälsan lätt som ett brev på posten.

Oron över att inte ha någonstans att bo är mer tärande än vad man kan tro. Att inte ha ett hem gör det också svårt för barnen att göra läxorna, ta hem kompisar och att kunna laga mat. Samtidigt blir det svårt för föräldrarna att få den återhämtning som krävs för att orka arbeta när man är hänvisad till ständigt tillfälliga  boenden.

Det blir snabbt väldigt dyrt och det är en omöjlighet för de allra flesta människor att leva på hämtmat varje dag, vilket lätt blir en nödvändighet om man saknar kök.

Vårt land behöver en bostadsmarknad som är anpassad för alla. Det krävs politiker som ställer krav på byggarna att bygga de bostäder som efterfrågas och inte bara de bostäder som det går att tjäna mest pengar på. I dag finns det exempelvis fler treor och fyror bland hyresrätterna, trots att det som behövs mest är mindre lägenheter.

Här behövs en genomlysning och en förändring av hur de som bygger tänker. Annars riskerar vi en mängd stora lägenheter som står tomma medan unga människor, studenter och pensionärer får svårt att hitta en bostad som passar.

Illustration: Magnus Barnd

Detta är en ledare. Det betyder att åsikterna i texten är ledarskribentens egna.

Kommentarer

Jag håller med om allt du säger, och har själv varit aktiv inom bostadspolitiken (bla på den här debattsidan). Men en sak behöver klargöras. Det som saknas är små OCH stora lägenheter till rimlig hyra. Alla barnfamiljer har inte råd att köpa villa när tillökning står för dörren.
Det är idag extremt stor brist på "fyror" och "femmor".

Jag har undrat en hel del över varför man gjorde om alla kommunala bostaduthyrare till aktiebolag? Kanske var det för att politiker skulle få "leka" direktörer?
Nä väl. Billiga lägenheter får man först när politiker och allmännyttan tar sitt ansvar och bygger dessa bostäder, men tyvärr, får man säga, har man endast ett kapitalistiskt synsätt. För om vi inte får ta in höga hyror under en otroligt kort tidsram, tänker vi inte bygga lägenheter åt människorna.
Om man vill kan man bygga hur mycket som helst. Jag vill absolut inte ha tillbaka miljonprojektet, men man måste börja bygga nu. Staten måste också hjälpa till och låna ut pengar till alla kommuner.

Jag blev utan bostad efter en separation och dålig inkomst för att ens komma i fråga för en bostad över huvudtaget.
Kriterierna är alldeles för tuffa att klara. Tänk bara att man måste ha 3 x hyran i lön för att ens få komma och totta på en lägenhet. Jag har i vart fall inte en inkomst på 22.000 kronor efter skatt!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-02-28. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.