Forskningsprojektet ”Förebygga mobbning på arbetsplatser inom vård och omsorg” presenterades i veckan vid ett seminarium hos AFA Försäkring. Syftet med projektet är att kartlägga mobbning inom äldreomsorg och sjukvård. Några slutgiltiga resultat finns ännu inte eftersom studien fortfarande pågår.
  – Vårt mål är att det förebyggande arbetet mot mobbning ska integreras i verksamheten. På många arbetsplatser arbetar man inte förebyggande, utan tar tag i problemen när de kommer, menar Margaretha Strandmark, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och den som leder forskningsprojektet.

Av de över 1500 anställda på fem sjukhus och äldreboenden inom fem kommuner, som svarade på ett frågeformulär, riskerar var tionde att utsättas för mobbning, enligt studien. Nästan var femte var utsatt för åtminstone en negativ handling i veckan under ett halvår. Närmare 40 procent hade någon gång utsatts för mobbning i arbetslivet, medan 4 procent var drabbade just då. Över 20 procent sade sig ha bevittnat mobbning. Forskarna kunde se ett starkt samband mellan mobbning och hur den sociala och organisationsmässiga situationen såg ut på arbetsplatserna.
  – På vissa arbetsplatser finns det ett öppet klimat där man vågar prata om mobbning, men på andra ställen så pratar man inte om det, berättar Margaretha Sandmark.

 Margaretha Sandmark, forskare.Margaretha Sandmark.
Foto: Jens Kassnert

Av de medverkande arbetsplatserna valdes två äldreboenden och en psykiatrisk avdelning för äldre ut. Gemensamt för arbetsplatserna var att mobbning förekom. I olika steg genomfördes en studie på de utvalda arbetsplatserna, där frågeformulären användes för att kartlägga mobbningen. I steg 2 identifierades de befintliga strategierna och rutinerna på arbetsplatserna. I nästa steg skulle sedan de anställda och cheferna gemensamt genomföra ett handlingsprogram för att förebygga och stoppa mobbning.
  – Chefen, medarbetare och organisationen i övrigt måste jobba med värdegrunden. Man pratar om att det ska finnas respekt, tolerans och empati, men under detta finns det ofta negativa känslor mot andra.

Margaretha Strandmark menar att det är viktigt att lära sig känna igen mobbning. I detta har den närmaste chefen en viktig roll som ”spindel i nätet”. Men också chefer högre upp i hierarkin har stor betydelse.
  – De anställda beskrev det högre ledarskapet som ett svart hål. Man vill se ansikten och få bekräftelse från de högre cheferna. På flera ställen fanns det också informella chefer, ”minichefer”, som självmant tog på sig en chefsroll om det fanns en svag chef. Man behöver jobba för att det inte ska finnas ”minichefer”, menar hon.

Studien fortsätter nu med ett fjärde steg där resultaten ska utvärderas. I höst ska forskarna analysera det som studien har visat. Då ska de medverkande arbetsplatserna jämföras med en kontrollgrupp för att se om studien gett resultat. Men redan nu har man kommit fram till att det förebyggande arbetet mot mobbning behöver förstärkas och att mobbning på arbetsplatser bör diskuteras i tydligare ordalag. Margaretha Sandmark menar dessutom att lagstiftningen behöver förtydligas.
  – Det är väldigt svårt att få upprättelse för mobbning; det behövs en komplettering i lagstiftningen, menar Margaretha Sandmark.