(4 portioner) 

Det här behöver du:

Pasta för 4 personer

500 g edamamebönor

2 vitlöksklyftor

1 krm chiliflakes

Rapsolja att steka i

1 citron

1 dl riven parmesanost

Flingsalt

Svartpeppar

 

Så gör du:

1. Koka pastan enligt anvisning på paketet.

2. Koka upp lättsalt­at vatten i en kastrull och koka bönorna i två minut­er. Låt rinna av.

3. Hacka vitlök och fräs i rapsolja i en stekpanna tillsammans med chiliflakes i någon minut. Vitlöken ska bara bli mjuk, inte få färg. Lägg
i bönorna och låt dem bli varma.

4. Riv skalet från en citron och blanda ner det i pannan.

5. Häll av vattnet från pastan men spara en ­deciliter. Blanda pasta med bönorna, pasta­vatten och riven parmesan. Strö över flingsalt och nymalen svartpepp­ar.

6. Servera med pressad citron, mer parmesan och olivolja. Det är gott med ruccola eller machésallad till!

Så groddar du själv

Genom att grodda bönor blir de ännu nyttigare. Mungbönor och sojabönor funkar bäst. Sojabönsgroddar behöver förvällas innan de äts. Så gör du:

Skölj bönorna och blötlägg dem tolv timmar i en övertäckt skål. Häll bort vattnet och skölj bönorna. Lägg dem i en burk med lite vatten på botten. Täck över med en silduk eller liknande. Sätt fast med gummisnodd.

Låt burken stå mörkt, gärna upp och ned så att vattnet kan rinna av. Skölj groddarna några gånger om dagen.

Efter några dagar är de klara. Låt dem stå ljust något dygn så att de blir gröna. Det ska finnas vatten i botten hela tiden. Förvara groddarna i kylskåp, de håller cirka fem dagar.